czwartek, 14 kwietnia 2011

chleb lawasz


(...) Sięgnęła po kawałek świeżo wyjętego
z ceglanego pieca chleba lawasz (...)
Marsha Mehran  
Zupa z granatów

Lawasz to jeden z dwóch najbardziej rozpowszechnionych gatunków chleba w Iranie, drugi to sangak. Jednak jakie jest pochodzenie tego chleba to trudno chyba obecnie ocenić, ponieważ znany jest także w Armenii, Azerbejdżanie, Gruzji i niektórych rejonach Turcji. Chleb lawasz to rodzaj bardzo płaskiego i cienkiego pieczywa przygotowywanego z maki pszennej i wypiekanego w specjalnych piecach. Przepis na ten irański chleb lawasz, z książki Mershy Mahran "Zupa z granatów".

1 łyżka drożdży instant
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy 
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki maku

Drożdże rozrobić z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. W dużej misie wymieszać rozpuszczone drożdże, oliwę, mleko, cukier i sól. Powoli dosypywać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 równej wielkości kule, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kule ciasta rozwałkować na czystej powierzchni oprószonym mąka wałkiem na grubość kartki papieru. Posypać ziarnami maku i sezamu. Przełożyć na wysmarowany masłem pergamin do pieczenia. Piec w temperaturze 250º C przez 5 minut. Tak samo postąpić z pozostałymi kulami ciasta.

3 komentarze:

  1. ale ladnie ten chlebek wyglada, taki rumiany... chetnie bym skubnela troszeczke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis! Koniecznie muszę spróbować i przypomnieć sobie smak Gruzji:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect