codzienność

środa, 14 maja 2014

chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem


Majowa piekarnia u Amber została otwarta dla pysznego chleba o mięsistym miąższu, który skrywa aksamitne kawałki pieczony ziemniaków o aromacie rozmarynu. Przepis na chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem pochodzi z chlebaka Moniki. Ciasto z tego przepisu można podzielić na dwa bochenki lub upiec jeden większy bochen. Chleb, można również piec w garnku żeliwnym, dzięki czemu, będzie on miał lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i dłużej zachowa świeżość.  


2 łyżki zakwasu
1 szklana mąki pszennej
2/3 szklanki wody

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawić do przefermentowania w ciepłym miejscu do 12 godzin. Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody. 


500 g ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 gałązki rozmarynu
1/2 łyżeczki soli

Umyte ziemniaki pokrojone w kostkę, wrzucić do miski, dodać oliwę, sól i posiekany rozmaryn, wszystko dobrze wymieszać. Ziemniaki przesypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C, na 20 minut. Po tym czasie przemieszać dobrze ziemniaki i dopiekać je na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.


cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej
1 1/4 szklanki wody
1 łyżka soli
pieczone ziemniaki

Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, wymieszać dokładnie i wsypać mąkę, zmieszać tylko do połączenia składników, przykryć miskę ścierką kuchenną i odstawić do 40 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce, przez około 6 minut. Dodać pieczone ziemniaki i  delikatnie wrobić je do ciasta. Miskę przykryć i odstawić na 120 minut, składając w tym czasie ciasto trzykrotnie w odstępach 30 minutowych. Przefermentowane ciasto wyrzucić na blat i uformować je w kulę, pozostawić na 20 minut. Po tym czasie oprószyć kulę mąką, obrócić na drugą stronę i uformować bochenek. Dobrze obsypać go mąką i włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Koszyk wsadzić do plastikowej torby, dobrze owinąć i wstawić do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać do 12 godzin. Wyrośnięty bochenek wyrzucić na blachę, naciąć i piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220° C przez 40 minut. Po 20 minutach, uchylić lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb, można również piec w garnku żeliwnym. Należy nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 220° C.  Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto, po czym przykryć pokrywką i wstawić na 20 minut do piekarnika. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 20 minut. Chleb wyjąć na kratkę i ostudzić.


 

21 komentarzy:

  1. Kamilko, jakie piękne dziury! Zazdroszczę Ci ich ;)))
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyrośnięty pięknie!:)
    Niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny bochenek, a dziury zawodowe
    Kamilka dobrze się piekło w twoim towarzystwie

    OdpowiedzUsuń
  4. Normalnie książkowe dziury:-)) Wygląda rewelacyjnie:-) Normalnie muszę co chwilę wracać, żeby oko nacieszyć:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, jaki wyrosniety i chrupiacy! Cudo, jak zwykle. Dziekuje za wspolna akcje i do nastepnej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila,
    ale bochen!
    A dziury jak marzenie.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny bochenek Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    a ja ciąglę ten kupny chleb wcinam. Jedyne co, to wartość dodana- jest tak niedobry, że półskibalki na dzień mi wystarczy. Ale tęsknię za SKIBALĄ o długości 1 kilometra z centymetrową warstwą świeżego masła <3

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę kolejną osobą, która pochwali dziury. Rewelacja, jakby myszy wydłubały ;) Dzięki za wspólne pieczenie! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyrośnięty :) Dziękuję za kolejne wspólne spotkanie w wirtualnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  11. Następnym razem upiekę w żeliwnych garnku, może zbliżę się do takiego mistrzowskiego wyglądu chleba.
    Dzięki za wspólne pieczenie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieknie wyrósł i ma idealne dziury:)) Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  13. Co chlebek to ładniejszy. Ja też dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego- pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. przepiękny bochenek! miękisz z tymi dziurami jak marzenie

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny :) super apetyczny :) dziękuję za wspólne pieczenie :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale superdziury Ci wyszły, godne pozazdroszenia. Tym bardziej bedzie mi miło, jak weźmiesz udział w mojej akcji patriotycznego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepięknie wyrośnięty! Dziury mistrzowskie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne chwile w Majowej Piekarni, Ela

    OdpowiedzUsuń
  18. Kamilko wspaniały wypiek :)
    podziwiam sobie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepięknie dziurawy. Wygląda bardzo atrakcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Woow!!! Ale piękne dziury!!! Zazdrość mnie zżera ;)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. super pękaty bochenek! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect