codzienność

środa, 17 kwietnia 2019

chleb wiejski całonocny jasny


W kwietniowej przedświątecznej piekarni Amber chleb wiejski Kena Forkisha z książki "Mąka, woda, drożdże, sól", który wypróbował Gucio. Chleb wiejski całonocny jasny, nie jest kłopotliwy, wymaga tylko zaplanowania czasu ze względu na składanie ciasta. Chleb jest fantastyczny w smaku, ma wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.


216 g zakwasu żytniego
804 g mąki pszennej
26 g mąki pszennej razowej
50 g mąki żytniej
684 g wody
22 g soli

 
W dużej misce wymieszać mąki i wodę do połączenia składników i pozostawić na około 30 minut. Całość posypać solą, dodać zakwas i mieszać minutę metodą szczypcową. Całość odstawić w misce na 15 minut, a następnie wyrabiać ciasto według harmonogramu - pozostawić na 30 minut i wyrabiać, pozostawić na 60 minut i wyrabiać, pozostawić na 120 minut i wyrabiać. Następnie miskę przykryć i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki, przełożyć do koszyczków złączeniem do dołu i pozostawić do wyrośnięcia na około 120 minut. Do zimnego piekarnika wstawić garnki żeliwne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 245º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnków przełożyć do nich wyrośnięte bochenki, przykryć gorącą pokrywką i piec chleby przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200º C, i dopiekać je jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleby z garnka i studzić na metalowej kratce.


4 komentarze:

  1. O tak, fantastyczny to odpowiednie określenie!
    Dziękuję za to pyszne wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie też wspaniały w smaku:-) Dzięki za kolejny wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękny bochen!
    Cieszę się, że ten chleb wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek, bardzo apetyczny, miąższ zachęca żeby jeść, jeść, jeść :D Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect