poniedziałek, 5 maja 2014

pieczona pierś kaczki


Krucha i delikatna pierś kaczki marynowana przez dobę w sosie sojowym z dodatkiem miodu, pieprzu, czosnku oraz soku z cytryny. Taka pieczona pierś kaczki doskonale smakuje podana na ziemniaczano - marchewkowo - pietruszkowym puree z lekką zieloną sałatką.  


2 piersi z kaczki
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
pieprz

W misce wymieszać sos sojowy, sok z cytryny i miód, dodać posiekany czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Piersi osuszyć, skórkę ponacinać w kratkę, bardzo ostrym nożem. Tak przygotowane piersi ułożyć w marynacie, wstawić do lodówki na noc. Piersi wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać odrobinę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 40 minut. 


6 komentarzy:

  1. pysznie! bardzo lubię kacze piersi!

    OdpowiedzUsuń
  2. też marynuje kaczusię w takiej marynacie;) potwierdzam jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ziemniaczano marchewkowe puree też mi pasuje :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha!:)
    I po co ja tu o tej porze... ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze jakie pysznosci...:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect