Majowa piekarnia u Amber została otwarta dla pysznego chleba o mięsistym miąższu, który skrywa aksamitne kawałki pieczony ziemniaków o aromacie rozmarynu. Przepis na chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem pochodzi z chlebaka Moniki. Ciasto z tego przepisu można podzielić na dwa bochenki lub upiec jeden większy bochen. Chleb, można również piec w garnku żeliwnym, dzięki czemu, będzie on miał lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i dłużej zachowa świeżość.
2 łyżki zakwasu
1 szklana mąki pszennej
2/3 szklanki wody
1 szklana mąki pszennej
2/3 szklanki wody
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawić do przefermentowania w ciepłym miejscu do 12 godzin. Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody.
500 g ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 gałązki rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
Umyte ziemniaki pokrojone w kostkę, wrzucić do miski, dodać oliwę, sól i posiekany rozmaryn, wszystko dobrze wymieszać. Ziemniaki przesypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C, na 20 minut. Po tym czasie przemieszać dobrze ziemniaki i dopiekać je na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej
1 1/4 szklanki wody
1 łyżka soli
pieczone ziemniaki
1 1/4 szklanki wody
1 łyżka soli
pieczone ziemniaki
Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, wymieszać dokładnie i wsypać mąkę, zmieszać tylko do połączenia składników, przykryć miskę ścierką kuchenną i odstawić do 40 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce, przez około 6 minut. Dodać pieczone ziemniaki i delikatnie wrobić je do ciasta. Miskę przykryć i odstawić na 120 minut, składając w tym czasie ciasto trzykrotnie w odstępach 30 minutowych. Przefermentowane ciasto wyrzucić na blat i uformować je w kulę, pozostawić na 20 minut. Po tym czasie oprószyć kulę mąką, obrócić na drugą stronę i uformować bochenek. Dobrze obsypać go mąką i włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Koszyk wsadzić do plastikowej torby, dobrze owinąć i wstawić do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać do 12 godzin. Wyrośnięty bochenek wyrzucić na blachę, naciąć i piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220° C przez 40 minut. Po 20 minutach, uchylić lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb, można również piec w garnku żeliwnym. Należy nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 220° C. Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto, po czym przykryć pokrywką i wstawić na 20 minut do piekarnika. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 20 minut. Chleb wyjąć na kratkę i ostudzić.
Majowa chlebowa Drużyna:
Aciri - Bajkorada
Alutka - Nieład mAlutki
Ania - To smakuje
Amber - Kuchennymi drzwiami
Asia - Asia's White Kitchen
Arnika - Arnikowa kuchnia
Beata - Stare gary
Bożenka - Smakowe kubki
Danusia - Co mi w duszu gra
Dorota - UgotujmyTo.pl
Ela - W poszukiwaniu SlowLife
Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda - Konwalie w kuchni
Magda - Z miłość do słodkości
Marcin - Grahamka, weka i kajzerka...
Margot - Kuchnia Alicji
Małgosia - Akacjowy blog. W podróży i w kuchni.
Mimbla - Pierogi ruskie raz
Renata - Forks'N'Canvas
Urszula - Proste Potrawy
Aciri - Bajkorada
Alutka - Nieład mAlutki
Ania - To smakuje
Amber - Kuchennymi drzwiami
Asia - Asia's White Kitchen
Arnika - Arnikowa kuchnia
Beata - Stare gary
Bożenka - Smakowe kubki
Danusia - Co mi w duszu gra
Dorota - UgotujmyTo.pl
Ela - W poszukiwaniu SlowLife
Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda - Konwalie w kuchni
Magda - Z miłość do słodkości
Marcin - Grahamka, weka i kajzerka...
Margot - Kuchnia Alicji
Małgosia - Akacjowy blog. W podróży i w kuchni.
Mimbla - Pierogi ruskie raz
Renata - Forks'N'Canvas
Urszula - Proste Potrawy
Kamilko, jakie piękne dziury! Zazdroszczę Ci ich ;)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :*
Ale wyrośnięty pięknie!:)
OdpowiedzUsuńNiesamowity!
Piękny bochenek, a dziury zawodowe
OdpowiedzUsuńKamilka dobrze się piekło w twoim towarzystwie
Normalnie książkowe dziury:-)) Wygląda rewelacyjnie:-) Normalnie muszę co chwilę wracać, żeby oko nacieszyć:-)
OdpowiedzUsuńKamilko, jaki wyrosniety i chrupiacy! Cudo, jak zwykle. Dziekuje za wspolna akcje i do nastepnej :)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńale bochen!
A dziury jak marzenie.
Dziękuję.
Przepiękny bochenek Kamilko :)
OdpowiedzUsuńcudownie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńa ja ciąglę ten kupny chleb wcinam. Jedyne co, to wartość dodana- jest tak niedobry, że półskibalki na dzień mi wystarczy. Ale tęsknię za SKIBALĄ o długości 1 kilometra z centymetrową warstwą świeżego masła <3
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Będę kolejną osobą, która pochwali dziury. Rewelacja, jakby myszy wydłubały ;) Dzięki za wspólne pieczenie! Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty :) Dziękuję za kolejne wspólne spotkanie w wirtualnej piekarni!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem upiekę w żeliwnych garnku, może zbliżę się do takiego mistrzowskiego wyglądu chleba.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie.Pozdrawiam
Pieknie wyrósł i ma idealne dziury:)) Dziękuję za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńCo chlebek to ładniejszy. Ja też dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego- pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńprzepiękny bochenek! miękisz z tymi dziurami jak marzenie
OdpowiedzUsuńPiękny :) super apetyczny :) dziękuję za wspólne pieczenie :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńAle superdziury Ci wyszły, godne pozazdroszenia. Tym bardziej bedzie mi miło, jak weźmiesz udział w mojej akcji patriotycznego pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyrośnięty! Dziury mistrzowskie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne chwile w Majowej Piekarni, Ela
OdpowiedzUsuńKamilko wspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam sobie!
Przepięknie dziurawy. Wygląda bardzo atrakcyjnie:)
OdpowiedzUsuńWoow!!! Ale piękne dziury!!! Zazdrość mnie zżera ;)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńsuper pękaty bochenek! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń