niedziela, 18 maja 2014

torcik rabarbarowy ze śnieżnym musem


Torcik z delikatnym ciastem, chrupiącą bezą i płatkami migdałowymi, przełożony bitą śmietaną oraz budyniem rabarbarowym, gdzie słodycz ciasta równoważy kwaskowaty rabarbar. Przepis na torcik rabarbarowy ze śnieżnym musem, który rozpływa się w ustach podpatrzyłam u Majki, a pochodzi z magazynu "Lecker". 


4 żółtka
125 g masła
125 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli 

Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę, dodawać kolejno żółta, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do masy jajecznej, krótko razem miksując. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, wysmarowanej masłem i wyrównać powierzchnię. 


4 białka 
200 g cukru
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałowych

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno, aż cukier całkowicie się rozpuści. Połowę ubitej piany wyłożyć na ciasto i posypać połową ilości płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na 25 minut. Ciasto wyjąć i studzić. Z pozostałego ciasta, piany i płatków migdałowych upiec drugie ciasto.
 

500 g rabarbaru
100 g cukru
1 budyń waniliowy 
100 ml wody

Do garnka włożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki, wlać wodę, dodać cukier, zagotować i gotować pod przykryciem około 5 minut. Budyń rozmieszać w sześciu łyżkach wody, dodać do rabarbaru, wymieszać, ponownie zagotować i gotować minutę, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wyłożyć na jedną część ciasta. Wstawić do lodówki, aby masa rabarbarowa zgęstniała. 


400 g śmietany kremówki 
4 łyżki cukru waniliowego
cukier puder 


Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i wyłożyć na masę rabarbarową, przykryć drugim ciastem, posypać z wierzchu cukrem pudrem. Torcik schłodzić przed podaniem. 



24 komentarze:

  1. Ach, wygląda bosko. Zapisuję na listę do zrobienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jak tu się odchudzac? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie ogromnie, ze upieklas :) Smakowal? :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. OBŁĘDNIE wygląda!!!
    Serdeczności:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto obłędne ,ale te fotografie z kwiatami ,ach , och

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pięknie wygląda! I cudne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie apetyczny!
    Porwałabym Ci dużą porcję jak nic...

    OdpowiedzUsuń
  9. Czysta rozkosz, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rozpustne ciacho, ale ja do rozpusty jestem zawsze pierwsza w kolejce.... i w ogóle się tego nie wstydzę.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Bajkowy! Pięknie komponuje się z kwiatami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjawiskowe ciasto:) achhh

    OdpowiedzUsuń
  13. Kamilo, cudowny torcik. I ta urocza stylizacja, po prostu pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko, oplułam cały monitor...Pycha, a jakie cudowne zdjęcia...:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki obłędny!!!! kolejny przepis od Ciebie do wypróbowania, koniecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie upiekłam blaty. mam tylko pytanie - napisałaś, że torcik należy schłodzić. długo? czy mogę przygotować masę z kremówki teraz, przełożyć nią blaty i schować torcik na całą noc do lodówki? czy raczej to za długo i coś może się stać z bezą?

      Usuń
    2. Kasiu, spokojnie może postać całą noc w lodówce, a na wszelki wypadek do kremówki dałabym dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku, wtedy będziesz mieć już 100% pewność :) Smacznego!

      Usuń
    3. Kamila, super, dzięki za szybką odpowiedź!

      Usuń
    4. dodałam żelatyny, choć ostatecznie nie chowałam ciasta na całą noc do lodówki, bo bałam się, że beza zmięknie. w nocy przełożyłam ciasto kremówką, tak zostawiłam, a rano włożyłam do lodówki na ponad godzinę i wtedy ładnie stężało. i najważniejsze - ten torcik jest fantastyczny!!!! oj dawno nie jadłam tak dobrego, ba jeden z lepszych :) dziękuję za wspaniały przepis

      Usuń
    5. Kasiu, bardzo mnie cieszy, że tak Ci smakował. A beza nie upadnie, zostawiłam specjalnie kawałek nawet jeszcze dłużej w lodówce i było ok :)

      Usuń
  16. mnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect