sobota, 3 maja 2014

pasztet z pieczarek


Pyszny pasztet z pieczarek nie tylko dla wielbicieli grzybów, został przygotowany z dodatkiem warzyw, cebuli oraz czosnku, doprawiony majerankiem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową. Ten pasztet świetnie smakuje jako samodzielne danie podany z żurawinami na specjalne okazje, sprawdzi się też, jako dodatek do kanapek. 


1500 g pieczarek
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 bułki
2 jajka
3 łyżki oleju 
mleko
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa 
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka masła
 

Obrać marchew, pietruszkę oraz seler i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.  W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pieczarki i dusić tak długo, jak odparuje z nich cała woda. Bułki namoczyć w mleku. Grzyby, warzywa oraz odciśnięte bułki zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz majerankiem, dobrze razem wymieszać. Masę wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułkę, masę wygładzić. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 70 minut, pasztet sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Pasztet dobrze ostudzić przed krojeniem.  

5 komentarzy:

  1. uwielbiam roślinne pasztety ,a ten twój Kamilko to taka wersja luksusowa , mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. MEGA apetyczny i pomysłowy pasztet!!!
    Serdeczności<3 <3
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł. Pasztet pysznie się prezentuje.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect