poniedziałek, 6 lutego 2012

ryba w sosie pieczarkowym


Gotowana ryba w sosie na bazie podsmażonych pieczarek i śmietany, to propozycja na obiad lub kolację. By przygotować rybę w sosie pieczarkowym, można wykorzystać dowolny filet rybny, świetnie sprawdzi się też karp, należny go tylko przedtem oprawić i podzielić na dzwonki.

800 g filetu z białej ryby
300 g pieczarek
3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok z cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na godzinę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki,  podsmażyć na maśle na złoty kolor. Na podsmażone pieczarki położyć kawałki  ryby, wszystko to zalać śmietaną wymieszana z mąką, dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami.

23 komentarze:

  1. Kamila,ryba w takim sosie.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, przyznam Ci się, że ten sos mi najbardziej smakuje :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ryby w takich pysznych jasnych sosach. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję, takie sosy mają w sobie coś :)

      Usuń
  3. to musi być smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, kilka składników i faktycznie jest smak. Kolorowych snów!

      Usuń
  4. Bardzo chętnie zjadłabym rybkę w takim sosie. Fajna!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Aga, bardzo mi miło. Pozdrawiam

      Usuń
  6. pieczarki są dobre w każdym wydaniu! z rybką, z mięsem - nawet same z pyrami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, z pyrami same, pycha :)

      Usuń
  7. Przyznam, że z sosem pieczarkowym ryby nie jadłam :) Z sosem z suszonych grzybów na wigilię owszem, ale tylko karpia :) Ze też wcześniej na to nie wpadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izka, w takim razie spróbuj, bo to bardzo szybko i smacznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. O przyznam, że ryby w ogóle z grzybami nigdy nie łączyłam, także z pieczarkami, więc do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, dość zaskakujące połączenie ale gwarantuję, że bardzo smaczne :)

      Usuń
  9. Jakie piękne zdjęcia :) Czy ktoś tu ma nowy aparat ?? :) Bardzo smaczna ryba ;) !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję Ci, jesteś bardzo miła. Aparat ten sam, tylko mysza, odkryła jego instrukcję obsługi, hihihi

      Usuń
  10. rybe w polaczeniu z pieczarkami znam jak na razie w postaci wigilijnego karpia ktorego z reszta nie jem... ale taki jasny sos i biała rybka, np dorszyk... noo mówi do mnie to danie. Wielkimi literami mówi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vanilla, to jest właściwie przeróbka tego przepisu na karpia, inne ryby sprawdzają się doskonale :)

      Usuń
  11. Kamilo, Twój przepis przypomniał mi, że dawno nie jadłam ryby. Koniecznie muszę to nadrobić, bo powinno się jeść ryby dla zdrowia. Zatęskniło mi się za rybką na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, oj do duży grzech dla zdrowia, polecam w takim razie rybkę. U mnie też ciągle jej bardzo mało, choć postanowienie noworoczne miało być inne :)

      Usuń
  12. Przepadam za rybą z pieczarkami, a taki sosik jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, zgadzam się całkowicie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect