środa, 29 lutego 2012

placek z jabłkami, cheddarem i daktylami


Ciasto z typu tych co nie wyglądają, za to rewelacyjnie smakują. Bardzo wilgotne dzięki dodatkowi jabłek, sera cheddar i daktyli, na bazie mąki razowej z dodatkiem mleka. Placek z jabłkami, cheddarem i daktylami upieczony z przepisu Anny Olson.


2 jabłka
1/4 szklanki oleju
1 jajo
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki startego cheddara
1/2 szklanki daktyli 

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do miski wlać olej i jajko, wsypać cukier i wymieszać. Wlać mleko i wymieszać wszystko dokładnie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wsypać do płynnych składników i starannie wymieszać. Dorzucić pokrojone jabłka i ser, dodać pokrojone daktyle i wymieszać. Ciasto wlać do keksówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175º C i piec około 70 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Zostawić ciasto do przestygnięcia w foremce.

24 komentarze:

  1. intrygujący ten dodatek sera do słodkiego ciasta, ale kiedyś w restauracji przy fabryce sera Lazur jadłam sernik na bazie lazura, więc w sumie nie powinnam się dziwić, że z wytrawnych serów da się zrobić słodycze!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ser daje fajny lekko słony smak, do tego słodkie daktyle i wilgotne jabłka, całość pycha. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ciekawa jestem smaku tego ciasta. Podobaja mi sie tez skladniki- hm... do wyprobowania ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, ja spróbowałam z ciekawości, ale jestem zadowolona. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Kamilo! Ależ intrygujące ciasto! Oj, bardzo takie lubię, bardzo!
    Dobrego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, intrygująco - Ty wiesz coś o tym, oj wiesz! Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszne!
    Zestaw smaków bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, inne, ciekawe, nam smakowało. Miłego wieczoru!

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, aż mnie zaintrygowało to ciasto i te wszystkie smaki jakie łączy, oj muszę sama takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adriano, smakowo razem tworzą niezłe zestawienie. Pozdrawiam

      Usuń
  6. bardzo ciekawy przepis na wspaniale ciacho Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, od Ciebie zawsze można liczyć na dobre słowo! Uściski!

      Usuń
  7. Jestem ciekawa smaku z dodatkiem sera. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, ciekawy ma smak w słodkim wypieku, mnie odpowiada :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Cheddar, jabłka i bakalie? znowu zostałam zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzchu, myślałam, że Was nie można już niczym zaskoczyć :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Rewelacyjne smaki, na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantha, faktycznie świetnie smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Intrygujące, ciekawe i bardzo smakowite ciacho Kamilko!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo smaczne, mimo tego zestawienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. ciekawe połączenie :) wygląda kusząco...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, mam nadzieję, że się skusisz :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Właśnie na coś takiego mam teraz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya, miło mi, że właśnie na nie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect