codzienność

sobota, 5 maja 2012

stokrotkowa sałatka


Stokrotka według źródła jest pospolitą byliną. Rośnie w miejscach trawiastych, na łąkach, przydrożach, miedzach i z powodu jej pospolitości warto o niej pamiętać podczas przyrządzania posiłków w terenie. Przyziemne liście wraz z pąkami są wczesną wiosną źródłem witaminy C. Później też są jadalne, chociaż już nie tak smaczne. Przyrządza się z nich sałatkę z cebulą i szczawiem, dodaje się do sałatki ziemniaczanej, masła ziołowego, zup, sosów, nadzienia, past, omletów. Można je też gotować, ale tracą wtedy witaminy. Pączki kwiatowe można marynować i używać jako przyprawy. Bardzo ciekawie wyglądają kwiaty stokrotki pływające w zupie lub zapieczone w podpłomyku czy omlecie. Korzenie również nadają się do jedzenia ale trzeba je starannie oczyścić z ziemi. Z części nadziemnej można wyciskać sok i pić po rozcieńczeniu wodą. Z kwiatów robi się bardzo smaczny syrop stokrotkowy. Można go dodawać w czasie przeziębienia do herbaty. Świetnie komponuję się też jako dodatek do lodów i deserów, pozostaje się więc tylko delektować tą zdrową pychotką. Dzięki takiej stokrotce będziemy mieli oczyszczony i odtruty organizm. Nasz organizm skuteczniej będzie się też pozbywał szkodliwych produktów przemiany materii. Tyle oferuje nam ta pospolita roślinka, obok której zwykle przechodzimy obojętnie. Nim użyjemy kwiatów upewnijmy się, że rosły z dala od miasta i autostrad, są pozbawione sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Smak kwiatów stokrotki jest wyraźny, doskonale smakuje podany z ulubionymi owocami, skropionymi sokiem z cytryny i polanymi miodem. Przepis na stokrotkową sałatkę dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


1 szklanka stokrotek
1 banan
1 jabłko 
1/4 szklanki pestek granatu
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny

Owoce obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu, posypać pestkami granatu. Skropić sokiem z cytryny, polać miodem i udekorować kwiatami. 



28 komentarzy:

  1. Super! Taka ładna sałatka, że aż szkoda by ją jeść :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, oj szkoda, ale była pyszna :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Anonimowy5/05/2012

    dokładnie! prezentuje się nieziemsko:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna, dziękuję, miło mi. Pozdrawiam

      Usuń
  3. alez laczka piekna!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jadalna, smaczna łąka :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jaka piękna sałatka! Z mnóstwem ślicznych kwiatków. Extra pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ślicznych i bardzo dobrych w smaku :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. rasowa kwiatożerczyni się z ciebie zrobiła!!!!:))) kocham kwiaty, a tak rzadko mam okazję je jeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, hihi, może i zrobiła, gorzej z resztą rodziny. Mina mojego taty jak niosłam talerz z sałatką, była bezcenna, odważył się spróbować aż jednego kwiatka, reszta podobnie, więcej dla mnie :)

      Usuń
  6. Tych kwiatków jeszcze nie próbowałam:)
    Nie było Ci szkoda jej jeść?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, w zeszłym roku robiłam syrop stokrotkowy, był pyszny, więc teraz odważyłam się na sałatkę. Szkoda trochę była, tak pięknie się prezentowały na talerzu :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. piękna kompozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, jakie śliczności :) To sie je? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna. Ja ze stokrotek zrobiłam w tym roku galaretkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, galaretka też mnie kusi :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Ochocho, ależ dużo tych stokrotek zjadłaś! Pięknie!!!
    Chyba to Ty w tym roku zasłużysz na laurkę;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś niesamowita! Co przepis to coś wyjątkowego i zdjęcia śliczne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję, miło mi :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Super sałatka! Biegnę na łąkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Phalanga, kolorowa łąka i ile smakołyków, na sałatkę, zupkę :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect