codzienność

niedziela, 13 maja 2012

ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Pyszne, wilgotne ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonki. Przy wyrabianiu ciasta należy pamiętać, że pośpiech nie jest wskazany, należy też zapewnić ciepłe otoczenie i brak przeciągów. Pieczenie ciasta jest niestandardowe, bo przez pierwsze 20 minut należy piec placek przy otwartych drzwiczkach piekarnika, w tym czasie wyrasta. Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką pochodzi z Kwestii Smaku, dodaję do Rabarbarowej Akcji.

 
1 szklanka mleka 
1 szklanka cukru
200 g masła 
4 jajka 
8 g drożdży instant
4 szklanki mąki tortowej

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami, wsypać drożdże do jeszcze ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż masa się spieni i zgęstnieje. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce.   

200 g mąki pszennej  
50 g cukru 
125 g masła
700 g rabarbaru

Rabarbar pokroić na kawałki. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce, blisko źródła ciepła, bez przeciągów na 40 minut do czasu aż ciasto podrośnie. Nagrzać piekarnik do 180° C, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut, w tym czasie urośnie. Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy. Polukrować i ostudzić przed pokrojeniem.





25 komentarzy:

  1. klasyka w naljlepszym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, ukochane drożdżowe z rabarbarem :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Drożdżówka plus rabarbar- niebo:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, zgadzam się z Tobą całkowicie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. uwielbiam takie drożdżówki, szkoda tylko że mi nie wychodzą takie ciacha:) bo też bym chętnie zjadła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dopiero teraz dostrzegłam: super to ujęcie z pasikonikiem:)))

      Usuń
    2. Gosiu, ależ Twoje ciacha są doskonałe, na drożdżowe też przyjdzie czas. Owadzik, bardzo fotogeniczny - prawda? Pozdrawiam

      Usuń
  4. wygląda przepysznie i jaki piękny kolor ma ten rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, mój ukochany malinowy rabarbar :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. narobiłaś mi smaka a takie pyszności rabarbarowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, drożdżowe chyba każdemu smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojetworyprzetwory, ten przepis Asi jest doskonały :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. O, widzę, że Ty też masz swojego zwierzęcego testera! Takie ciasto z kompotem, to marzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, tester pierwsza klasa, śliczny. A kompot znika w tempie błyskawicznym :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jedno z moich ulubionych polaczen! :)

    piekne zdjecia Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję Kochana, miło mi. Moje to też ulubione połączenie.

      Usuń
  9. Uwielbiam, kocham,muszę upiec, bo mi ślinka cieknie. Kupiłam rabarbar ,wiec może jutro,bo dziś to juz nie mam siły.
    Uściski :*
    Częstuję się Twoim ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo proszę moje do dyspozycji :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. bardzo apetyczne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam upiec w weekend, ale czasu mi zabrakło;)
    Póki co częstuję się Twoim, bo bardzo mam na nie ochotę!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasto. Ale muszę się przyznać, że dość długo już nie robiłem. Dzięki za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jerzy, w takim razie czas na zaległości :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect