codzienność

niedziela, 6 maja 2012

ciasto cytrynowe


Ciasto na bazie semoliny i mielonych migdałów, po upieczeniu nasączone syropem przygotowanym z cukru i soku cytrynowego. Smaczne ciasto cytrynowe z przepisu Garego Rhodes, doskonale smakuje podane na ciepło z truskawkami w lekkim syropie.


100 g cukru
skórka z 2 cytryn
50 ml oleju 
4 jaja
225 g semoliny
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka

Do miski wsypać cukier i dodać skórkę startą z cytryn, wlać olej i utrzeć starannie składniki. Do drugiej miski wbić jaja i ubić, dolać do cukru roztartego z olejem i starannie ubić. Dosypać semolinę, mielone migdały i proszek do pieczenia i utrzeć razem. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 20 centymetrów posmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać masę do foremki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160° C, na 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 minut.


100 g cukru
200 ml wody
sok z 3 cytryn

Do rondla wsypać cukier, wlać wody i gotować na małym ogniu przez osiem minut. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze dwie minuty. Widelcem nakłuć wierzch ciasta i nasączyć go syropem.

30 komentarzy:

  1. Gdyby tak można było poczęstować się przez ekran...
    Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, na właśnie szkoda, gdyby można podkradłabym Ci każdą potrawę. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Na ciepło .... Marzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, na ciepło najlepsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Z samego rana takie pyszności ech zaraz trzeba będzie stanąć do miksera i coś ukręcić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynacje, koniecznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. łączę się w marzeniach z Amber, gdyby tak można było jeden kawałeczek wprost z ekranu skubnąć:)))) wygląda absolutnie pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, gdyby można, Twój napój doskonale pasowałby do mojego ciasta :)

      Usuń
  5. Pyszne jest to ciasto. Robiłam podobne, tylko z sosem cytrynowym, mniam ,mniam:) A z truskawkowym na pewno smakuje niebiańsko,bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. och! cudne ciasto :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy5/06/2012

    pysznie tu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten sos truskawkowy jako dodatek i pyszne ciasto. Nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, oj trudno faktycznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. U mnie siąpi i zimno, a u Ciebie takie letnie smaki!
    Poproszę kawałek na pocieszenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, na pociechę doskonałe smaki :)

      Usuń
  10. Lekko wygląda, a z tym sosem pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, to faktycznie dość lekkie ciasto :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Ahh ten sos musi mu nadawać niesamowitego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, sos doskonale się sprawdza, może być też każdy inny ulubiony :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Kamilo, wygląda wspaniale i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje! Ależ Ty kusisz!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, skuś się, połączenie doskonałe :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie! A ten sos... już mam ochotę na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, bardzo proszę, już pakuję :)

      Usuń
  14. wygląda mega apetycznie! musi być cudownie wilgotne dzięki nasoczęniu syropem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, bez nasączenie jest dość suche, cytrynowy syrop zdziałał cuda :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. Wygląda smakowicie, zapisałam do zrobienia, mam nadzieję, że mi się uda takie cacy jak i Tobie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drui, na pewno wyjdzie, jest bardzo łatwy do upieczenia :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect