codzienność

piątek, 18 maja 2012

bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą


Pyszne mięciutkie bułeczki z nadzieniem z pomidorków koktajlowych, bazylii i mozzarelli. Przepis na bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą pochodzi z książki Richarda Bertinet "Brot für Genießer: 53 Variationen” a znalazłam go tutajZ tego przepisu wychodzą trzy duże bułki.


500 g mąki pszennej typu 550
20 g kaszy manny
15 g drożdży
10 g soli
50 g oliwy
320 g wody
100 g pomidorków koktajlowych
bazylia
200 g mozzarella  

Mąkę i kaszę manną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto około 3 minut. Potem wyłożyć na blat i wyrabiać kolejne 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blat posypać grubo mąką, całe ciasto przełożyć na blat. Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza. Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 25 centymetrów. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Rozłożyć pomidorki, pokrojony ser i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części jeden otwarty brzeg skleić. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą. Blachę włożyć do nagrzanego do 250° C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220° C i piec bułeczki około 25 minut na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. 

15 komentarzy:

  1. Wspaniałe śródziemnomorskie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jako one pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Buleczki sa rewelacyjne! Swietny pomysl ;-) zrobie je kiedys napewno!

    Buziaki ;* i milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, polecam. W Twoim wydaniu znakomicie się będą prezentować :)

      Usuń
  4. Zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena, może bułeczkę? Pozdrawiam

      Usuń
  5. takie drożdżowe cudo ze świetnymi dodatkami biorę w ciemno:))) prezentuje się mega-apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, też takie właśnie są, mają fajne dodatki :)

      Usuń
  6. dziękuję za komentarz i dobre słowo :* i porywam bułeczkę bo patrzę i robię się głodna ;)

    ps. jeśli doszło to samo tylko urwane w połowie, usuń proszę. Coś mi przeglądarka zaszwankowała :/

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tylko jeden komentarz, wracaj wszystko do sprawności, czekam na nowości :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Przepis zapisany! Uwielbiam takie śródziemnomorskie smaki!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, bułki są przepyszne i te dodatki :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zrobiłam podobne i faktycznie wychodzą rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, wszystko razem tworzy znakomitą całość :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect