Kłos z czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem, inspirowany jest pain d’epi bread, czyli pszennym chlebkiem przypominający wyglądem kłos pszenicy. Drożdżowy kłos nadziany jest pesto z czosnkiem niedźwiedzim i przed pieczeniem posypany jest parmezanem, dzięki temu zaraz po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę i wilgotne pyszne wnętrze.
650 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
300 ml mleka
90 g masła
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
9 g suchych drożdży
300 ml mleka
90 g masła
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
4 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
30 g parmezanu
30 g parmezanu
Ciasto podzielić na dwie części. Porcję ciasta rozwałkować na posypany mąką blacie na prostokąt, na nim rozsmarować połowę ilości pesto, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę. Roladę ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą nożyczek wykonać nacięcia wzdłuż ciasta uważając, aby nie przeciąć go do końca. Pocięte kawałki układać raz na prawą, a raz na lewą stronę, aż do końca rolady. Kłos przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Z drugim kawałkiem postąpić w ten sam sposób. Kłosy przed pieczeniem posypać startym parmezanem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 40 minut.
Piękny wypiek. Dodatki mówią mi, że jest pysznie.
OdpowiedzUsuń