codzienność

poniedziałek, 8 kwietnia 2024

fougasse z czosnkiem niedźwiedzim


Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka zwanego foccacia. Chlebki w kształcie liści popularne są głównie w rejonach Prowansji. Można je wypiekać z przeróżnymi dodatkami, oliwkami, ziołami, kaparami czy suszonymi pomidorami. Fougasse z czosnkiem niedźwiedzim na podstawie tego przepisu jest przepyszne, bardzo wiosenne i aromatyczne.

300 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
150 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki oliwy

W misce w ciepłej wodzie wymieszać drożdże, odstawić na kilka minut. Dodać cukier, sól, oliwę oraz mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z części delikatnie rozciągnąć a następnie uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć. Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły. Przełożyć chlebki na blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Odstawić pod przykrycie do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
50 g masła

W garnku rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, odstawić.

1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 łyżeczka białego sezamu

Wierzch posmarować oliwą i posypać sezamem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230º C i piec 13 minut, aż fougasse będą rumiane. Po upieczeniu posmarować masłem z czosnkiem niedźwiedzim.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect