Czekoladowe ciasto z dodatkiem płatków migdałowych jest proste do upieczenia i aby je upiec można wykorzystać zalegające w zamrażalniku białka. Ciasto jest mocno czekoladowe, bo zawiera czekoladę w masie oraz wzbogaca je dodatkowo czekoladowa polewa.
100 g czekolady deserowej
100 g masła
200 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
8 białek
szczypta soli
30 g płatków migdałowych
100 g masła
200 g cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
8 białek
szczypta soli
30 g płatków migdałowych
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie dodać połowę ilości cukru i ubić, aż cukier się rozpuści. W drugiej misce utrzeć masło z pozostałym cukrem na gładką i puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczoną na parze, ostudzoną czekoladę i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę, płatki migdałowe, sodę oraz proszek do pieczenia. Na końcu partiami wmieszać do masy ubite białka. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
100 g czekolady deserowej
30 ml mleka
20 g płatków migdałowych
30 ml mleka
20 g płatków migdałowych
W garnuszku podgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Masą udekorować ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Wspaniałe. Chyba sobie je upiekę na tę zimną wiosnę...
OdpowiedzUsuń