Ajerkoniakowe ciasto ze śliwkami, jest przepyszne, bardzo miękkie i puszyste, ma oczywiście jedną wadę, a mianowicie znika szybko. Dodatek ajerkoniaku sprawia, że ciasto ma piękny kolor. To ucierane ciasto można szybko upiec, a potem już tylko cieszyć się jego wspaniałym smakiem podanym do kawy lub herbaty.
200 g masła
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
180 ml ajerkoniaku
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
180 ml ajerkoniaku
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek
W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Dodać ajerkoniak i ubić. Do masy wmieszać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
30 ml ajerkoniaku
150 g cukru pudru
Ale pyszne i ciekawe ciasto. I do tego ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń