codzienność

niedziela, 1 października 2023

śliwkowa chmurka


Śliwkowa chmurka, to ciasto na kruchym spodzie, z dużą ilością śliwkowej galaretki, z kremową masą śmietankową i wieńcząca ciasto chrupiącą bezą z płatkami migdałowymi. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki. To ciasto jest idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce.
 
200 g mąki pszennej
150 g masła
4 żółtka
40 g cukru pudru
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Kruchy spód ostudzić, a następnie ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

1200 g śliwek
1000 ml wody
3 galaretki ametystowe

Galaretki rozpuści w podanej ilości wrzącej wody, dodać wypestkowane śliwki, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto wyłożone w formie, odstawić do całkowitego stężenia.

4 białka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
30 g płatków migdałowych

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową równomiernie wyłożyć na mniejszej blasze w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i od razu zmniejszamy do 140º C, piec bezę przez około 40 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

250 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
10 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder

W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę. Ciasto schłodzić przed podaniem, podawać posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect