Wieniec z ciasta drożdżowego nadziewany masą z ricotty oraz jabłkami, jest miękki, wilgotny i bardzo smaczny. Wieniec z ricottą i jabłkami, to doskonały pomysł na jesienny podwieczorek, z ciastem drożdżowym z tego przepisu dobrze się pracuje, a przygotowuje się je dzień przed pieczeniem.
250 ml mleka
7 g suchych drożdży
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
1 jajko
skórka z 1 cytryny
500 g mąki pszennej
szczypta soli
7 g suchych drożdży
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
1 jajko
skórka z 1 cytryny
500 g mąki pszennej
szczypta soli
Do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę, miękkie masła oraz sól, skórkę z cytryny i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić na noc do lodówki. Rano wyłożyć miskę z ciastem w temperaturze pokojowej na 60 minut.
500 g ricotty
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g jabłek
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g jabłek
W misce wymieszać ricottę z cukrami. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim rozłożyć nadzienie serowe zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Na serowym nadzieniu ułożyć kawałki jabłek. Ciasto zwinąć jak roladę, a następnie uformować wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać w koło w kilkunastu miejscach. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.