Chleb Kołodziej upiekłam na Światowy Dzień Chleba, który po raz 18 organizuje Zorra. Chleb ten jest próbą odtworzenia mojego ulubionego pieczywa. Chleb ma w składzie mąki żytnie, mąkę pszenną, soję oraz żyto, pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lnianego oraz płatki owsiane, które są także na wierzchu chleba. Chleb zawiera słód, który delikatnie przyciemnienie barwę chleba. Chleb ma wilgotny i miękki miękisz, chrupiącą skórkę i wyróżnia go okrągły kształt. W przypadku braku specjalnej formy do jego wypieku można upiec go w słoiku albo gładkiej puszce.
100 g zakwasu żytniego
250 ml wody
170 g mąki żytniej razowej
155 g mąki żytniej 720
W misce wymieszać podane składniki i odstawić pod przykryciem na noc.
cały zaczyn
330 g mąki pszennej chlebowej
220 ml wody
1 łyżeczka słodu
50 g pestek dyni
50 g słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g żyta
50 g sezamu
50 g płatków orkiszowych
2 łyżeczki soli
200 g soi w zalewie
Do zaczynu dodać podane składniki i dobrze wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 120 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na części i ułożyć do 1/2 wysokości foremek wysmarowanych masłem i wysypanych płatkami owsianymi. Foremki z chlebem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ustawić foremki na blachę do pieczenia i wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić piekarni do 200° C i piec chleby około 60 minut.
Cudowny. Uwielbiam takie chleby napakowane ziarnami. :*
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i tak jak Magda, lubię chleby z dużą ilością ziaren. Super !!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł i dobrze zrealizowany. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2023.
OdpowiedzUsuń