codzienność

piątek, 24 czerwca 2022

egzotyczna krajanka z truskawkami

Pyszne połączenie chrupkiego kruchego spodu z truskawkami o tropikalnym aromacie, którego nadają ciastu wiórki kokosowe. Egzotyczna krajanka z truskawkami upieczona na podstawie przepis z Taste of Home, zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.

130 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
250 g masła
65 g wiórków kokosowych
100 g cukru
szczypta soli
 
W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól oraz wiórki kokosowe, dodać stopione masło i zagnieść do czasu, aż utworzą się grudki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie 2/3 ilości ciasta, ugnieść.

450 g truskawek
20 g mąki ziemniaczanej
cukier puder
 
W misce wymieszać pokrojone na kawałki truskawki z mąką. Nadzienie równomiernie rozłożyć na cieście. Całość posypać pozostałym ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Ciasto kroić po ostudzeniu, podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect