Kruche ciasto z kremem i truskawkami, to połączenie bardzo kruchych blatów pieczonych razem z kruszonką, z orzeźwiającą truskawkową galaretką oraz kremem na bazie mascarpone i śmietany aromatyzowanego wanilią. Ciasto inspirowane tym przepisem jest przepyszne, idealne na letnie spotkania przy kawie.
270 g mąki pszennej
180 g masła
120 g kwaśnej śmietany
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
5 g proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na okrąg o średnicy 20 centymetrów.
150 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę. Kruszonkę podzielić na cztery części i na każdym okręgu rozkruszyć ją równomiernie. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec ciasta przez około 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Spody ciasta ostudzić.
250 g truskawek
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
20 ml wody
W garnuszku rozpuścić żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W pojemniku zmiksować truskawki z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do stężenia.
500 g mascarpone
120 ml śmietany do ubijania
20 g cukru z wanilią
100 g truskawek
cukier puder
W mice ubić mascarpone z cukrem i śmietaną na sztywno. Na paterze ułożyć pierwszy kruchy spód, rozsmarować na nim 1/3 ilości galaretki truskawkowej, na galaretce 1/3 ilości kremu. Położyć drugi blat, rozsmarować 1/3 ilości truskawkowej galaretki, na galaretce 1/3 ilości kremu. Położyć trzeci blat i postąpić identycznie. Na ostatniej warstwie galaretki i kremu ułożyć ostatni blat. Ciasto schłodzić przed podaniem. Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane truskawkami.
Wygląda pięknie! Taki letni kruchy tort chętnie bym przytuliła. W całości...
OdpowiedzUsuń