Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i lukrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem drożdżowym z dodatkiem jogurtu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec ciasto drożdżowe na jogurcie z rabarbarem na słoneczne podwieczorki.
30 g drożdży
20 g cukru
20 g mąki pszennej tortowej
100 g jogurtu naturalnego
20 g cukru
20 g mąki pszennej tortowej
100 g jogurtu naturalnego
W misce połączyć razem jogurt z cukrem, mąkę oraz pokruszonymi drożdżami, odstawić na 10 minut.
480 g mąki pszennej tortowej
130 g cukru
10 g cukru z wanilią
130 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
2 jajka
100 g masła
150 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
300 g rabarbaru
2 jajka
100 g masła
150 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
300 g rabarbaru
Do miski z zaczynem dodać cukry, mąkę, jajka, jogurt, sól, skórkę startą z cytryny oraz stopione i ostudzone masło. Ze składników wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 60 minut.
60 g masła
80 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć pokrojony na kawałki rabarbar, a następnie rozsypać kruszonkę. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ciasto około 45 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
15 ml wody
Wspaniałe! Moja ulubiona wersja rabarbaru w cieście.
OdpowiedzUsuń