Ciasto o karmelowym posmaku dzięki dodatkowi mleka skondensowanego niesłodzonego, aromatyzowane syropem z kwiatów czarnego bzu, z truskawkami i lekkim kremem na bazie kremu cytrynowego i mascarpone, udekorowane soczystymi truskawkami i pięknym kwiatami czarnego bzu jest przepyszny. Torcik cytrynowo - bzowy z truskawkami, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na czerwcowe popołudnia przy kawie lub małe uroczystości rodzinne.
200 g masła
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
180 g cukru
300 g mąki pszennej
60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
180 g cukru
300 g mąki pszennej
60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
W misce utrzeć masło z cukrem na gładko, dodać mleko skondensowane, syrop i utrzeć. Następnie wmieszać do masy mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno i boki zostały wysmarowane masłem i wysypane mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1680° C, piec ciasto około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na pięć części.
1 jajko
1 żółtko
1 cytryna
80 g cukru
25 g masła
500 g mascarpone
1 żółtko
1 cytryna
80 g cukru
25 g masła
500 g mascarpone
Do miski wbić jajko i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić. W misce utrzeć ma gładko mascarpone z lemon curd.
100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
30 ml spirytusu
250 g truskawek
30 ml spirytusu
250 g truskawek
W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu i skropić go 1/5 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/5 ilości kremu, na kremie ułożyć 1/4 ilości truskawek. Położyć trzy warstwy ciasta w identyczny sposób. Na samym końcu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.
Wspaniałe ciacho, bardzo kuszące :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo dziękuję :)
UsuńNa pewno jest pyszny. Taki letni i idealny na czerwcowe party.
OdpowiedzUsuń