codzienność

piątek, 10 czerwca 2022

torcik cytrynowo - bzowy z truskawkami


Ciasto o karmelowym posmaku dzięki dodatkowi mleka skondensowanego niesłodzonego, aromatyzowane syropem z kwiatów czarnego bzu, z truskawkami i lekkim kremem na bazie kremu cytrynowego i mascarpone, udekorowane soczystymi truskawkami i pięknym kwiatami czarnego bzu jest przepyszny. Torcik cytrynowo - bzowy z truskawkami, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na czerwcowe popołudnia przy kawie lub małe uroczystości rodzinne.

200 g masła
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
180 g cukru
300 g mąki pszennej
60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

W misce utrzeć masło z cukrem na gładko, dodać mleko skondensowane, syrop i utrzeć. Następnie wmieszać do masy mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno i boki zostały wysmarowane masłem i wysypane mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1680° C, piec ciasto około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na pięć części.


1 jajko
1 żółtko
1 cytryna
80 g cukru
25 g masła
500 g mascarpone

Do miski wbić jajko i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić. W misce utrzeć ma gładko mascarpone z lemon curd.

100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
30 ml spirytusu
250 g truskawek

W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu i skropić go 1/5 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/5 ilości kremu, na kremie ułożyć 1/4 ilości truskawek. Położyć trzy warstwy ciasta w identyczny sposób. Na samym końcu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.

3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciacho, bardzo kuszące :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest pyszny. Taki letni i idealny na czerwcowe party.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect