Pyszne
połączenie chrupkiego kruchego spodu z truskawkami o tropikalnym
aromacie, którego nadają ciastu wiórki kokosowe. Egzotyczna krajanka z truskawkami upieczona na podstawie przepis z Taste of Home,
zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed
podjadaniem. Ciasto można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub
zapakować do lunchboxu.
130 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
250 g masła
65 g wiórków kokosowych
100 g cukru
szczypta soli
W
misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól oraz wiórki kokosowe, dodać
stopione masło i zagnieść do czasu, aż utworzą się grudki. Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie 2/3 ilości
ciasta, ugnieść.
450 g truskawek
20 g mąki ziemniaczanej
cukier puder
W
misce wymieszać pokrojone na kawałki truskawki z mąką.
Nadzienie równomiernie rozłożyć na cieście. Całość posypać pozostałym
ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec przez
około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Ciasto kroić po
ostudzeniu, podawać posypane cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń