codzienność

poniedziałek, 27 czerwca 2022

chleb mediolański

W czerwcowej letniej już piekarni Amber gości chleb mediolański z przepisu z Marcel paa. Chleb pyszny chleb można spotkać w Mediolanie na każdym rogu. Chleb dzięki metodzie składania i długim czasie wyrastania ma cienką chrupiącą skórkę i puszysty miękisz.

350 g wody
30 g oliwy
670 g mąki pszennej
14 g soli
7 g drożdży
20 g zakwasu żytniego
5 g słodu

Włożyć wszystkie składniki do robota kuchennego i zacząć ugniatać ciasto na niskich obrotach. Po 3 minutach zwiększyć prędkość wyrabiania i wyrabiać ciasto przez około 10. Następnie wyjąć ciasto z misy i podzielić na dwie równe części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę. Kule ciasta odłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie każdą z kulek rozwałkować na posypaną mąką blacie na prostokąt o o grubość około 2 minimetrów i długość około 60 centymetrów. Następnie zwijać ciasto w rulon nadając mu lekko trójkątny kształt. Uformowane bochenki kolejny raz ułożyć na blasze nadając im ładny kształt złożeniem do dołu. Bochenki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na noc do lodówki, maksymalnie na 24 godziny. Rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia chleba lub pustą blachą i naczyniem z gorącą wodą w dolnej części piekarnika do 220° C na grzanie górne i dolne. Po czasie garowania ułożyć bochenki złączeniem do dołu na kawałku papieru do pieczenia i naciąć powierzchnię ciasta wzdłuż na około 3 centymetry głębokość. Następnie wsunąć bochenki bezpośrednio na gorący kamień w piekarniku i piec chleby przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć miskę z wodą z piekarnika, obniżyć temperaturę piekarnika do 190° C stopni i dopiekać bochenki przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Bochenki studzić na ruszcie.

Chleb mediolański na blogach:

 Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne

6 komentarzy:

  1. Pyszny rogalik u Ciebie. Ten chleb dobrze wpisał się w naszą czerwcową Piekarnię. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki super wypieczony. Dziękuję za wspólny czerwcowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój w przekroju okrąglutki. :)
    Mój niestety poszedł w boczki. ;)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wypieczone bochenki i było miło wspólnie piec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny letni wypiek, mniam :-) I do powtarzania:-) Buziaki Kamilko:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zgrabne bocheneczki. Gratuluję wypieku, pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :) M

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect