codzienność

niedziela, 4 listopada 2012

słodka tarta dyniowa


Na ten piękny deser (...) natknąłem się w fantastycznej restauracyjce 
Lou Bourdine w wiosce Bach. 
Jej urocza właścicielka Monique upiekła blachę pysznego deseru z dyni, 
pokroiła go w małe kwadraciki i częstowała nimi swoich klientów. 
Słodka masa dyniowa po upieczeniu przypominała rustykalny creme caramel 
i była tak pyszna, że musiałem przyrządzić jej własną wersję.
Jamie Oliver 
Kulinarne wyprawy Jamiego

Tarta z pysznym maślanym i kruchym spodem, wypełniona waniliowym słodkim nadzieniem na bazie miąższu dyni i pełnego mleka. Słodka tarta dyniowa upieczona według przepisu Jamiego Olivera, doskonale smakuje gdy poda się do niej śmietanę ubitą z kardamonem lub gałkę lodów waniliowych.

250 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
2 łyżki mleka

Przesiać mąkę i cukier puder do miski, dodać masło pokrojone w kostkę i ugniatać do momentu aż połączone składniki będą przypominały konsystencję grubo zmielonej bułki tartej. Wlać mleko i jajko, zagnieć delikatnie, żeby składniki połączyły się w elastyczną kulkę, nie ugniatać zbyt długo bo ciasto straci swoją kruchość. Posypać blat mąką, położyć ciasto, posypać je delikatnie mąką i spłaszczyć dłonią, żeby powstał gruby dysk. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkować posypując mąką blat i ciasto aż będzie miało grubość 5 milimetrów. Zawinąć ciasto na wałek i przełożyć je do formy, by nabrało kształtu i ściśle do niej przylegało, ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wsypać kulki do zapiekania i wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15 minut. Po tym czasie, zdjąć papier z kulkami i wstawić ciast z powrotem do piekarnika na następne 15 minut lub do momentu aż ciasto będzie twarde w dotyku. Wyjmij ciasto i dobrze ostudzić.

500 g miąższu dyni
500 ml tłustego mleka
200 g cukru
1 laska wanilii
2 jajka

Do rondla włożyć pokrojoną w kostkę dynię, rozciętą laskę i ziarenka wanilii, cukier i zalać mlekiem, mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, mieszając co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Zdjąć z ognia, wyciągnąć laskę wanilii i zmielić całość blenderem na gładką masę. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Rozbełtać jajka i dodać powoli do masy dyniowej, ubijając ją powtórnie blenderem. Wlać masę do wystudzonej bazy i piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160º C, aż wypełnienie zesztywnieje, ale nadal powinno lekko się ruszać. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić.



12 komentarzy:

  1. Chcę,poproszę!
    Boska...

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia rządzi.
    Tarta wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ma kolor. Musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie słoneczna ta tarta! idealna na pochmurne jesienne dni!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie :) I psiak Słodziak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne fotografie! A ta tarta taka słoneczna ;) Szkoda , że za oknem szaro i zimno

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna!
    Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
    Psina bardzo ładnie wpisuje się w jesienny krajobraz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ mi się zachciało!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor ma cudowny!
    A psinka na ostatnim zdjeciu urocza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect