sobota, 3 listopada 2012

scones z cheddarem


Pyszne, miękkie serowe bułeczki z dodatkiem śmietany, natki pietruszki i siemienia lnianego. Przepis na scones z cheddarem pochodzi od Dana Leparda.
 

200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki musztardy
25 g masła
1/2 pęczka natki pietruszki
175 g sera cheddar
1 jajko
100 ml mleka
50 ml śmietany
25 g siemienia lnianego 


Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. W składniki wcierać zimne masło opuszkami palców, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce cheddar i musztardę. W drugiej misce wymieszać jajko z zimnym mlekiem i zimną śmietaną i dodać do składników suchych. Ciasto lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć na grubość 4 centymetry i wyciąć szklanką bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody, obsypać siemieniem. Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 20 minut.

9 komentarzy:

  1. wspaniałe, właśnie na teraz, na jesienne długie dni. Idealne na śniadanie, czy na późniejszą kolację do kubka herbaty. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglądają:) Myślę, że smakują jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila,
    kuszące bułeczki przed południem to naprawdę ,nękanie'...
    Chciałoby się natychmiast brać za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne bułeczki :) muszę o nich pomyśleć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. scones też będę musiała kiedyś zrobić:) jesteś skarbnicą inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne i pachnące te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wytrawnych scones jeszcze nie jadłam, ale widzę, że mam czego żałować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój C. uwielbia scones wszelkiej maści, muszę mu w końcu jakieś upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect