niedziela, 25 listopada 2012

pierniczki Katarzynki


Katarzynki! Katarzynki!
- przysmak chłopca i dziewczynki.
Najsmaczniejszy upominek
To paczuszka katarzynek.
Młody, stary, duży, mały
zna ten specjał nad specjały.
Sam król pono łyka ślinkę
Gdy zobaczy Katarzynkę!
 Franciszek Fenikowski 


Katarzynki według źródła to polski zwyczaj świąteczny, żeński odpowiednik Andrzejek. W nocy z 24 na 25 listopada, to jest w wigilię świętej Katarzyny Aleksandryjskiej, odbywają się wróżby młodych mężczyzn dotyczące ożenku i poszukiwania partnerki. Katarzynki jako zwyczaj powszechnie obchodzony aż do XIX wieku, obchodzone u schyłku jesieni co w dawnych czasach oznaczało również zakończenie prac polowych dla chłopów, porę długich jesiennych wieczorów oraz przesilenia jesiennego, które według guślarzy było idealnym momentem na kontakt ze światem zmarłych jak i ostatnie zabawy przedadwentowe. Męskie wróżby to przede wszystkim wkładanie pod poduszkę damskich rzeczy oraz losowanie specjalnych pierniczków zwanych Katarzynkami. Od dni patronów świętych Katarzyny i Andrzeja zaczyna się w kościele Adwent, a wraz z nim przygotowania do świąt. Gospodynie podczas tych dni zaczynały między innymi przygotowywać piernikowe ciasto, a chłopcy chcący sobie powróżyć najpierw musieli wykraść kawałek ciasta. Następnie piekli z nich małe pierniczki w kształcie chmurki na których wypisywali lukrem imiona dziewcząt. Po upieczeniu wkładali je do worka i wyciągali, wróżąc sobie w ten sposób, która z dziewczyn zostanie żoną którego z chłopców.


Dziś więc znana i lubiane pierniczki Katarzynki, które zaraz po upieczeniu są bardzo twarde i miękną po tygodniach. Przepis autorstwa Barbary Bytnerowiczowej z książki „Ciasta domowe”.


200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, w razie potrzeby jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać foremką ciastka. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 minut w temperaturze 190º C.

19 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, jak bardzo lubiłam kiedyś te pierniczki, których nie jadłam już całe wieki.
    Proste do upieczenia są, więc...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prześliczne zdjęcia! no i jedne z moich ulubionych pierniczków - za smak, ale i wdzieczną nazwę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione pierniczki!
    pomimo, że nie mam typowych foremek do katarzynek, chyba je upiekę.
    w innym kształcie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie!
    A katarzynki to moje dzieciństwo.
    Niezapomniany smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pięknie Ci wyszły :) cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wzorcowe te twoje Kamilka , katarzynki, cudo

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne Kamilko! Dawno nie jadłam katarzynek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne, wzorcowe katarzynki:) Tylko pozazdrościć foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. są cudne
    i wyglądają zupełnie tak jak ze sklepowej paczki, tylko ładniej

    OdpowiedzUsuń
  10. Też je robiłam, chociaż z nieco innego przepisu. Są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te pierniczki. I wyszły Ci takie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne.
    Fajnie, że historię przytoczyłaś :)
    Ja bym niektóre jeszcze w czekoladzie zanurzyła :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdyby tylko udało mi się dostać gdzieś foremkę do wykrawania tradycyjnych Katarzynek... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, a ja nie wiedziałam, że Katarzynki to odpowiednik Andrzejek.
    Wyglądają wspaniale, mają piękny kształt i na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie maiłam pojęcia, że wg tradycji, taka ważna jestem hi hi


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. te pierniczki to prawdziwy smak z dzieciństwa! nie jadłam ich od lat:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam te pierniczki, są takie mięciutkie

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoje zdjęcie "pożyczyła" sobie osoba prowadząca ten blog:
    http://www.dzienkucharzenia.blogspot.com/2012/12/pierniczki-katarzynki.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, dziękuję za informację! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect