niedziela, 6 marca 2011

łosoś na marchewkowym łożu


Co takiego specjalnego znajdziemy w mięsie łososia. Wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Jest doskonałym źródłem wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso. A do tego marchew, która na naszą szczególną uwagę zasługuje dzięki wysokiej zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry. Więc czas na łososia na marchewkowym łożu.

2 filety łososia
4 spore marchewki 
cytryna
wiórki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki fondoru
sól
pieprz

Marchewkę pokroić w talarki, posypać fondorem (solą i pieprzem) i ułożyć w dolnym naczyniu garnka do gotowania na parze. Filety z łososia doprawić solą i pieprzem i ułożyć w górnym naczyniu. Obłożyć czosnkiem, cytryną oraz wiórkami masło. Gotować około 15 minut. Danie można też zapiec w piekarniku. Ułożyć warstwami w naczyniu do zapiekania i zapiekać przez około 20 minut w 180º C. Łososia podawać na marchewce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect