piątek, 4 marca 2011

kisiel jagodowy

 
Kisiel jagodowy od dzieciństwa należy do moich ulubionych deserów. Gotował go u mnie w domu tata, w tak zwanej tajemnicy przed mamą, która w tym czasie wychodziła do pracy. Do przygotowania tego deseru można użyć dowolnych owoców, bądź ich mieszankę. To świetny sposób na wykorzystanie świeżych owoców, które zostały nam z całego dnia, a które powinny być już zjedzone. Taki domowy kisiel jest równie smaczny z owoców mrożonych. Ilość wody i owoców jest dowolna, w zależności od tego jakie proporcje płynu w stosunku do owoców chcemy uzyskać.

3 szklanki jagód
3 szklanki wody
6 łyżek cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej

Do rondelka włożyć owoce, zalać dwiema szklankami wody, dodać cukier i zagotować. Skrobię rozprowadzić w pozostałej szklance zimnej wody i dodać do zagotowanych, wrzących owoców. Zagotować i odstawić z ognia do wystudzenia. Podawać na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect