"Na świętego Marcina najlepsza gęsina"
Pieczone gęsie udko marynowane w porto z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, podane w towarzystwie puree z kalarepy oraz pieczonego jabłka z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny posiłek.
2 jabłka
6 łyżek żurawiny do mięs
Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie, by zapobiec pęknięciu jabłka podczas pieczenia. Jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania i wypełnić żurawiną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C z piec 30 minut.
5 kalarep
50 g masła
sól
biały pieprz
Obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzoną kalarepę zmiksować na gładkie puree z dodatkiem masła, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
2 gęsie udka
1 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
50 ml porto
sól
pieprz
W misce wymieszać porto z posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udka oprószyć solą i ułożyć w marynacie, wstawić do lodówki na noc. Udka wraz z marynatą ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 100 minut, i podlewać sosem powstałym w trakcie pieczenia. Udka podawać na purre z kalarepy w towarzystwie pieczonego jabłka z żurawiną.
Znakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny wygląd, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńCo za smaki!
OdpowiedzUsuńPorywam ten pyszny talerz...
Takie prawdziwie restauracyjne danie.
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i obserwowania
http://blogmanekineko.blogspot.com/
jak pięknie podane:) ach
OdpowiedzUsuńDoskonałe danie!
OdpowiedzUsuńKocham gęsinę...
Jak ciasto było mi obojętne, tak ta noga już nie jest;-) O kurcze, ale cudnie wygląda:-)
OdpowiedzUsuń