codzienność

wtorek, 11 listopada 2014

pieczone gęsie udko


"Na świętego Marcina najlepsza gęsina"

Pieczone gęsie udko marynowane w porto z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, podane w towarzystwie puree z kalarepy oraz pieczonego jabłka z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny posiłek. 

2 jabłka
6 łyżek żurawiny do mięs 

Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie, by zapobiec pęknięciu jabłka podczas pieczenia. Jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania i wypełnić żurawiną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C z piec 30 minut. 

5 kalarep
50 g masła
sól
biały pieprz

Obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzoną kalarepę zmiksować na gładkie puree z dodatkiem masła, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. 


2 gęsie udka
1 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
50 ml porto
sól
pieprz

W misce wymieszać porto z posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udka oprószyć solą i ułożyć w marynacie, wstawić do lodówki na noc. Udka wraz z marynatą ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 100 minut, i podlewać sosem powstałym w trakcie pieczenia. Udka podawać na purre z kalarepy w towarzystwie pieczonego jabłka z żurawiną.

8 komentarzy:

  1. Znakomicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalny wygląd, gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za smaki!
    Porywam ten pyszny talerz...

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie prawdziwie restauracyjne danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. narobiłaś mi smaka!

    zapraszam do siebie i obserwowania

    http://blogmanekineko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. jak pięknie podane:) ach

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe danie!
    Kocham gęsinę...

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ciasto było mi obojętne, tak ta noga już nie jest;-) O kurcze, ale cudnie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect