niedziela, 23 listopada 2014

razowa szarlotka z owsianą kruszonką


Szarlotka dużą ilością jabłek z dodatkiem aromatycznego cynamonu, zapieczona w pysznym kruchym cieście na bazie mąki razowej, z kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Razowa szarlotka z owsianą kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, a do jej upieczenia najlepsze są jabłka odmiany szara reneta, które nie rozpadają się podczas pieczenia, dzięki temu kosteczki jabłka bardzo ładnie prezentują się w cieście.

160 g masła
2 jajka
200 g mąki pszennej razowej 
140 g mąki tortowej 
50 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posiekać razem mąki, proszek, masło i cukier, dodać jajka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. 


3000 g jabłek 
50 g cukru trzcinowego 
2 łyżeczki cynamonu
30 g mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka z cukrem, mąką i cynamonem, tak by oblepiły wszystkie jabłka. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód wyrównując powierzchnię.

100 g masła
50 g cukru trzcinowego 
100 g mąki tortowej
100 g płatków owsianych

Składniki kruszonki połączyć ze sobą i wcierać masło w mąkę i płatki, do chwili utworzenia się grudek. Jabłka posypać równomiernie kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, i piec jeszcze 40 minut.  

8 komentarzy:

  1. Wyglada bosko! Uwielbiam szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooooooo taka szarlotka to ja rozumiem i poproszę choć z kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny placek na jesień!
    Zamawiam kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotki robię zawsze z szarą renetą. Wygląda bosko:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect