Szarlotka dużą ilością jabłek z dodatkiem aromatycznego cynamonu, zapieczona w pysznym kruchym cieście na bazie mąki razowej, z kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Razowa szarlotka z owsianą kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, a do jej upieczenia najlepsze są jabłka odmiany szara reneta, które nie rozpadają się podczas pieczenia, dzięki temu kosteczki jabłka bardzo ładnie prezentują się w cieście.
160 g masła
2 jajka
200 g mąki pszennej razowej
140 g mąki tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posiekać razem mąki, proszek, masło i cukier, dodać jajka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut.
3000 g jabłek
50 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
30 g mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka z cukrem, mąką i cynamonem, tak by oblepiły wszystkie jabłka. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód wyrównując powierzchnię.
100 g masła
50 g cukru trzcinowego
100 g mąki tortowej
100 g płatków owsianych
Składniki kruszonki połączyć ze sobą i wcierać masło w mąkę i płatki, do chwili utworzenia się grudek. Jabłka posypać równomiernie kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, i piec jeszcze 40 minut.
Wyglada bosko! Uwielbiam szarlotki!
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńOoooooooo taka szarlotka to ja rozumiem i poproszę choć z kawałeczek
OdpowiedzUsuńPyszny placek na jesień!
OdpowiedzUsuńZamawiam kawałek...
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSzarlotki robię zawsze z szarą renetą. Wygląda bosko:-)
OdpowiedzUsuńBoska szarlota! :D
OdpowiedzUsuńwspaniała!
OdpowiedzUsuń