niedziela, 9 listopada 2014

chleb z rodzynkami i orzechami


Przepyszny chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem z dodatkiem orzechów włoskich oraz rodzynek upieczony na podstawie przepisu Jeffrey Hamelmana. Przepis na chleb z rodzynkami i orzechami dodaję do akcji Orzechowy Tydzień 2014.


150 g mąki żytniej
120 g wody
8 g zakwasu 

Wszystkie składniki wymieszać, zakryć szczelnie folią i zostawić na 12 - 16 godzin.

cały zaczyn
325 g mąki pszennej chlebowej
25 g mąki żytniej
220 g wody
9 g soli
5 g drożdży instant
60 g rodzynek
70 g orzechów włoskich

Zaczyn wymieszać z wodą i drożdżami, dodać mąki, sól i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodać do ciasta orzechy oraz rodzynki i jeszcze chwilę wyrobić ciasto. Ciasto złożyć w bochenek, ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na nagrzanego do 235° C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220° C i piec jeszcze około 20 minut.



Orzechowy Tydzień

13 komentarzy:

  1. Cudowny chlebek ! I z orzechami , mniam, mniam.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Z orzechami i jeszcze bochenek jak malowany i od samego mistrza mistrzów , wow

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywo. Musiał smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały chleb ci wyszedł :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym kromeczkę albo i dwie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie się zastanawiałam jaki chleb upiec. :) I już wiem. Jutro będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chleby z orzechami!
    Rodzynki lubię mniej, ale zawsze można je wydłubać, prawda?;)

    OdpowiedzUsuń
  9. za rodzynkami jestem średnio, ale już orzechy w chlebie uwielbiam! piękny bochen

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do tych wynalazków też w końcu dojdę. Na razie mszczę się na chlabach z minimalną ilością drożdży. Zaczyny.... juz sobie obcykałam to co chcę zrobić. Wkrótce zrobię znak w powietrzu i będę próbować :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak kawałeczek pysznego domowego pieczywka:) Mniam:) Bardzo Ci dziękuję za udział w zabawie:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect