Pyszne połączenie pora, ziemniaków, czosnku i sera Camembert w prostej do przygotowania jedwabistej zupie. Zupa serowa z ziemniakami to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek, doskonale smakuje podana karmelizowanym porem oraz pieczywem.
400 g ziemniaków
1000 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1 cebula
1000 ml bulionu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 g sera Camembert
200 g sera Camembert
1/2 pora
2 łyżki masła
sól
pieprz
sól
pieprz
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać wywar, całość zagotować, gotować około 25 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać ser, całość zagotować i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać z drobno pokrojonym porem, podsmażonym na maśle.
Ech, jaka pychota!
OdpowiedzUsuńSycąca, idealna na chłodniejsze dni!
OdpowiedzUsuńPochlipałabym chętnie taką zupkę:-)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę smakowicie !:)
OdpowiedzUsuńMoże i prosta ,ale wygląda luksusowo
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką zupę:) boska
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis koniecznie!
OdpowiedzUsuńMNiammmm!
OdpowiedzUsuńJestem zupowa i takie pyszności bardzo na mnie działają.
Świetny pomysł na zupę :-) mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPychotka!:)
OdpowiedzUsuńJak uroczo podana ;)
OdpowiedzUsuń