Aksamitna w smaku, o pięknym słonecznym kolorze, kremowa zupa marchewkowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Ta lekko orientalna zupa krem marchewkowo - kokosowa doskonale smakuje podana ze śmietaną i natką pietruszki.
6 marchewek
2 ziemniaki
400 ml bulionu
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
W garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojone w kostkę warzywa, chwilę smażyć. Wlać bulion i mleczko kokosowe, doprowadzić zupę do wrzenia, gotować całość przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
Fajna, słoneczna zupka :)
OdpowiedzUsuńa to ciekayw pomysł:)
OdpowiedzUsuńIdealna na te pochmurne, chłodne dni.:)
OdpowiedzUsuńJaka pięknie słoneczna jest ta Twoja zupka, idealna na dzisiaj:-)
OdpowiedzUsuńa jaka cudowna konsystencja :)
OdpowiedzUsuńNo , taka zupa w listopadzie to bezcenna
OdpowiedzUsuńŚliczna:) Nie wyobrażam sobie życia bez zupy, jesienią i zimą pasuje mi nawet na śniadanie.
OdpowiedzUsuńLubię marchewkę o każdej porze.
OdpowiedzUsuńAle marchewkowej z kokosem nie łączyłam.
Dziękuję za inspirację.
Pyszny pomysł na zupę :-D
OdpowiedzUsuńYummy
OdpowiedzUsuń