Śniadaniowe batoniki przygotowane według przepisu Nigelli Lawson są szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe. Batoniki zrobione są na bazie płatków owsianych, wiórków kokosowych, bakali, pysznych ziaren i pestek oraz mleka skondensowanego słodzonego. Batoniki są doskonałe na śniadanie, można je też bezkarnie podjadać w ciągu dnia, przepis dodaję do akcji Orzechowy Tydzień 2014.
420 g mleka skondensowanego słodzonego
250 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
65 g nasion słonecznika
65 g pestek dyni
65 g sezamu
65 g orzechów włoskich
Mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130º C na 60 minut. Po lekkim przestudzeniu masę pokroić na batoniki.
świetne batoniki, uwielbiam takie słodkości zdrowe :)
OdpowiedzUsuńtakie batoniki bardzo lubię, czasami też sobie takie robię w domu i z kawą na drugie śniadanie są świetne:)
OdpowiedzUsuńdomowym batonikom mówię Tak Tak
OdpowiedzUsuńI dla mojej młodej na śniadanie będzie jak znalazł:-) Super, skorzystam niebawem:-)
OdpowiedzUsuńZdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńZnam te batoniki Nigelli i wiem jak są pyszne :) twoje wyglądają rewelacyjnie, chętnie bym sobie teraz takich podjadła :)
OdpowiedzUsuń