sobota, 15 listopada 2014

śniadaniowe batoniki


Śniadaniowe batoniki przygotowane według przepisu Nigelli Lawson są szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe. Batoniki zrobione są na bazie płatków owsianych, wiórków kokosowych, bakali, pysznych ziaren i pestek oraz mleka skondensowanego słodzonego. Batoniki są doskonałe na śniadanie, można je też bezkarnie podjadać w ciągu dnia, przepis dodaję do akcji Orzechowy Tydzień 2014.

 
420 g mleka skondensowanego słodzonego
250 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
65 g nasion słonecznika
65 g pestek dyni
65 g sezamu
65 g orzechów włoskich

Mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130º C na 60 minut. Po lekkim przestudzeniu masę pokroić na batoniki.





6 komentarzy:

  1. świetne batoniki, uwielbiam takie słodkości zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie batoniki bardzo lubię, czasami też sobie takie robię w domu i z kawą na drugie śniadanie są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowym batonikom mówię Tak Tak

    OdpowiedzUsuń
  4. I dla mojej młodej na śniadanie będzie jak znalazł:-) Super, skorzystam niebawem:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te batoniki Nigelli i wiem jak są pyszne :) twoje wyglądają rewelacyjnie, chętnie bym sobie teraz takich podjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect