poniedziałek, 10 listopada 2014

dyniowe pierogi z ricottą i szałwią


Dynia jest zdecydowaną królową jesieni, to pękate warzywo idealnie więc pasuje do jesiennej wersji pierogów na cztery pory roku lepionych z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Ciasto na bazie dyniowego puree, mąki i jajka nadziane delikatnym nadzieniem z ricotty podane w towarzystwie szałwiowego masła jest pyszne. Dyniowe pierogi z ricottą i szałwią to moja propozycja pierogów na cztery pory roku - jesień.


250 g ricotty
1 ząbek czosnku
1 gałązka szałwii
sól
pieprz 

Ricottę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i szałwią, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

1/2 szklanki puree z dyni
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
1 łyżka oliwy 

Z mąki, puree z dyni, jajka i odrobiny soli zagnieść gładkie i sprężyste ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie.

1 gałązka szałwii
50 masła 

Na patelni na rozgrzanym maśle zrumienić listki szałwii. Pierogi podawać polane masłem.

14 komentarzy:

  1. Jakie słońce u Ciebie na talerzu:-) Coraz bardziej jestem głodna...;-) Pyszna propozycja Kamilko, buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale one śliczne!
    Ciasto wygląda bajecznie:)
    Kamila, już kolejny raz u nas bardzo podobne smaki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, też o tym pomyślałam :) Buziaki!

      Usuń
  3. pysznie:) świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny kolor! Prezentują się świetnie! ;)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje pierogi to kwintesencja polskiej złotej jesienie - kolorystycznie i smakowo!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne!
    uwielbiam ten zestaw

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie moje zestawienie - zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilko, cudowne! Mam wrażenie, że rozpływają się w ustach. I jakie kolory słoneczne :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajkowy kolor ciasta, królowa dynia wiele potrafi, a Ty moja Droga jeszcze więcej :) buźka!

    OdpowiedzUsuń
  10. takie wynalzaki to mnie akurat nie są obce. Rozmakowałam się w cieście dyniowym ze szczytą gałki muszkatałowej i cynamonu. tyle, aby nie zepsuc koloru, ale wystarcająco, aby podkręcić smak. Oł jes :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudo mmm zjadłabym chociaż nie wiem dlaczego za dynia nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect