czwartek, 27 listopada 2014

chlebek bananowy z białą czekoladą


Bananowy chlebek jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą, sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek bananowy z białą czekoladą z przepisu Anny Olson jest przepyszny, a przede wszystkim szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można go zamrozić, a potem zajadać gdy przyjdzie ochota.

2 banany
1/4 szklanki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 jajko
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki białej czekolady

Banany rozgnieść widelcem. W misce utrzeć masło z cukrem, z jakiem oraz ekstraktem z wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 


7 komentarzy:

  1. Cudny!
    Poproszę kawałek,teraz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, można pomarzyć...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ktoś sobie dogadza , takie ciacho , mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dotychczas piekąłm chlebki bananowe z ciemną czekoladą, następnym razem dorzucę białej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie dałoby się go upiec w słoiku i zawekować:) W razie braku miejsca w zamrażarce;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :) Z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę kiedys popełnić taki przepis, powąchać spróbować. Na dzień dzisiejszy nie wiem, co mam napisać i jestem w kryzysie !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect