Bananowy chlebek jest
idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą, sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można
go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek bananowy z białą czekoladą z przepisu Anny Olson jest przepyszny, a przede wszystkim szybki i bardzo prosty w
przygotowaniu. Po upieczeniu można go zamrozić, a potem zajadać gdy
przyjdzie ochota.
2 banany
1/4 szklanki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 jajko
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki białej czekolady
Banany rozgnieść widelcem. W misce utrzeć masło z cukrem, z jakiem oraz ekstraktem z wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Cudny!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek,teraz...
Ach, można pomarzyć...:-)
OdpowiedzUsuńale ktoś sobie dogadza , takie ciacho , mniam
OdpowiedzUsuńDotychczas piekąłm chlebki bananowe z ciemną czekoladą, następnym razem dorzucę białej.
OdpowiedzUsuńPewnie dałoby się go upiec w słoiku i zawekować:) W razie braku miejsca w zamrażarce;)))
OdpowiedzUsuńMniam :) Z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedys popełnić taki przepis, powąchać spróbować. Na dzień dzisiejszy nie wiem, co mam napisać i jestem w kryzysie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda