sobota, 1 listopada 2014

dyniowe babeczki


Dyniowe babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie o cynamonowym aromacie. Babeczki można upiec w dowolnym kształcie, ciasto bardzo ładnie trzyma formę. Dyniowe babeczki w kształcie duszków umilą jesienne spotkania przy kawie.


130 g mąki pszennej
200 g puree z dyni
100 g brązowego cukru  
2 jaja
90 ml oleju  
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misce wymieszać roztrzepane jajka z cukrem, dodać puree z dyni oraz olej, ekstrakt waniliowy i wszystko dobrze wymieszać. Do miski z mokrymi składnikami dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do połączenia. Masę wylać do małych foremek wysmarowanych masłem, do połowy ich wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 


10 komentarzy:

  1. Smacznie i apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mateczko kochana jakie śliczności , Kamilka jaka masz foremkę , taka mufinkową na te duszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, tak mam taką muffinkową foremkę, kupiłam w zeszłym roku na wyprzedaży :) Buziaki!

      Usuń
  4. No dobra, ja nie widzę, że to są duszki;-) Bo pewnie duchy nie wszystkim się ukazują;-) Bardzo pomysłowe babeczki:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect