Dyniowe babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie o cynamonowym aromacie. Babeczki można upiec w dowolnym kształcie, ciasto bardzo ładnie trzyma formę. Dyniowe babeczki w kształcie duszków umilą jesienne spotkania przy kawie.
2 jaja
90 ml oleju
90 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misce wymieszać roztrzepane jajka z cukrem, dodać puree z dyni oraz olej, ekstrakt waniliowy i wszystko dobrze wymieszać. Do miski z mokrymi składnikami dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do połączenia. Masę wylać do małych foremek wysmarowanych masłem, do połowy ich wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Smacznie i apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wypieki z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńCudowne duszki :)
OdpowiedzUsuńMateczko kochana jakie śliczności , Kamilka jaka masz foremkę , taka mufinkową na te duszki?
OdpowiedzUsuńAluś, tak mam taką muffinkową foremkę, kupiłam w zeszłym roku na wyprzedaży :) Buziaki!
UsuńFajna jest
UsuńNo dobra, ja nie widzę, że to są duszki;-) Bo pewnie duchy nie wszystkim się ukazują;-) Bardzo pomysłowe babeczki:-)
OdpowiedzUsuńUrocze te duszki:)
OdpowiedzUsuńFajne duszyska:D
OdpowiedzUsuń