codzienność

piątek, 17 sierpnia 2012

lody z czerwonej porzeczki


Cudownie orzeźwiające lody z czerwonej porzeczki, przygotowane na bazie słodzonego mleka skondensowanego i kwaśnej śmietany. Składniki lodów wystarczy dobrze ze sobą połączyć, a potem tylko zamrażać, bez potrzeby użycia maszyny do lodów. 

225 g czerwonych porzeczek
250 ml słodzonego mleka kondensowanego
150 g kwaśnej śmietany 

Porzeczki rozgnieść, dodać mleko, kwaśną śmietanę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do pojemnika, w którym będziemy lody zamrażać. Lody zamrażać około 12 godzin.

22 komentarze:

  1. o matko normalnie jakbym była w Bullerbyn:)
    Kamilka aleś poczarowała tymi lodami i zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie!
    Może jeszcze zdążę zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  3. taki ładny lodowy róż :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieja, bardzo mnie zachwycił ten porzeczkowy kolor :)

      Usuń
  4. Chyba dzisiaj pobuszuję po straganach,
    może uda mi się znaleźć jeszcze porzeczki
    i zrobić te pyszne lody:)
    Ale mam na nie ochotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, u mnie już koniec definitywny, wielka szkoda. Pozdrawiam

      Usuń
  5. To aż za piękne, żeby to było takie proste! Nic tylko robić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. miałam podobny przepis na lody, jedynie zamiast śmietanki było mleko, a lody wyszły idealne:) Twoja propozycja z porzeczkami jest genialna:) już czuję ten orzeźwiający smak owoców pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, muszę spróbować z mlekiem :)

      Usuń
  7. Takie proste, ze az trudno uwierzyc!

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis Kamilko :) wygladaja oblednie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. palce lizać! porzeczkowych nigdy nie jadłam, a one takie proste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, porzeczkowe bardzo smaczne, polecam :)

      Usuń
  10. Świetne smaki i przepis. Lubię wszystko co porzeczkowe, chociaż czasem od kwaskowatości się krzywię, tutaj na pewno by tak nie było, bo z mlekiem skondensowanym smaki słodkie i kwaśne się równoważą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, w tym przepisie smaki doskonale się równoważą :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect