codzienność

wtorek, 1 maja 2012

lody z syropem fiołkowym


Pyszne lody na bazie żółtek i śmietany o aromacie wanilii, podane z syropem fiołkowym o cudnym aromacie. Lody śmietankowe z przepisu Anny Olson. Przepis na lody z syropem fiołkowym dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.

3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka
2 laski wanilii
8 żółtek
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
syrop fiołkowy

Podgrzać prawie do wrzenia 2 szklanki śmietany i mleko z wanilią, wrzucić wyskrobane ziarenka i przekrojone laski wanilii dla aromatu. W misce opartej na garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzeć żółtka z cukrem i solą, aż masa zgęstnieje i będzie jasnożółta. Zdjąć miskę z garnka i stale ucierając wlewać powoli gorącą śmietanę, pozbywając się waniliowych strączków. Przelać wszystko do rondla i podgrzać na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać, około 3 minut. Krem przecedzić i ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Ubić pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszać do schłodzonego kremu. Zamrozić w maszynce do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika przynajmniej na dwie godziny. Lody podawać z syropem fiołkowym.


16 komentarzy:

  1. już ci pisałam, że wiem co to za cud deserowy ten syrop fiołkowy:))) więc pozostaje mi tylko głośno przełknąć ślinkę i pozazdrościć:))))

    czekam na więcej twoich wiosennych przepisów, będę jeść oczami chociaż:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, mam nadzieję, ze uda mi się jeszcze coś fajnego :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Cóż za cudowny pomysł, pięknie pachnący!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, zapach jest niesamowity, a smak trudny do opisania. Ściskam!

      Usuń
  3. Anonimowy5/01/2012

    syrop fiołkowy ? zadziwiasz mnie :)
    a lody wyglądają smakowicie: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, na sok nie starczyło materiału, cieszy mnie choć taki syrop. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ale to pysznie wygląda! te fiołki dodają takiemu urokowi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, szkoda, że mam ich tak mało :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jak smakują fiołki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagódka, smak trudny do opisania, taki fiołkowy :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ty to zawsze wymyślisz coś tak niewiarygodnie pięknego i takiego, że nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie smaku tego syropu. A zapach fiołków uwielbiam i zawsze mi się kojarzy ze spacerami z moją mamą, kiedy wiosną wypatrywałyśmy tych pięknych fioletowych główek gdzieś w trawie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, takie miłe słowa, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. takie lody to musza fantastycznie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, lody same w sobie pyszne, a ten syrop sprawia, że są wręcz idealne :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Uwielbiam lody fiołkowe! Pięknie Twoje wyglądają!
    Szkoda, że fiołki tak krótko kwitną:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, dziękuję. Dobrze, że choć trochę można się nimi nacieszyć :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect