czwartek, 1 września 2011

karmelizowana cykoria i klopsy z indyka


Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, korzystnie wpływa na metabolizm, jest niskokaloryczna i pełna witamin. Cykoria posiada specyficzną goryczkę ale dzięki duszeniu zostaje jej pozbawiona. Karmelizowana cykoria, która po obsmażeniu staje się aksamitna i delikatna w smaku.


1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
3 cykorie
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
natka pietruszki

Masło roztopić na patelni i dodać oliwę. Cykorie umyć, wrzucić na patelnię. Posypać solą i cukrem. Przykryć i od czasu do czasu obracając, dusić na małym ogniu przez 30 minut, aż cykorie zmiękną i ładnie się skarmelizują. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.


Klopsy z indyka z dodatkiem pieczarek, doskonale smakują podane w towarzystwie karmelizowanej cykorii.  
300 g mielonego mięsa z indyka
150 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
majeranek

Cebulkę i czosnek obrać i drobno posiekać, drobno posiekać grzyby i dodać do mięsa, wbić jajko, dodać bułkę tartą, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Odrywać kawałeczki mięsnej masy i wyrabiać z nich w dłoniach niewielkie kulki, w zależności od tego, jakiej wielkości klopsiki chcemy. Następnie smażyć na gorącym oleju. Tak przygotowane klopsy gotowe są do jedzenia od razu.

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam cykorii przygotowanej w ten sposób, smacznie się zapowiada. Tak samo jak kotleciki :). Kotleciki z mięsa indyczego robię często, bo bardzo lubimy.
    A cykorię lubi moja świnka morska ;-). Przyznam ,ze podkradłam jej do sałatki kiedyś (oczywiście nie z jej miski haha:D).
    Pozdrowienai:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, cykoria w ten sposób przygotowana jest bardzo smaczna, pewnie nawet śwince by zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Kochana szalejesz z tymi swoimi pysznosciami :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite klopsiki. Bardzo lubię indycze mięso.

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm.. nigdy nie próbowałam cykorii. wygląda apetycznie :) zresztą klopsiki też, bardzo lubię klopsiki :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje doświadczenia z cykorią są ubogie, jestem ciekawa jakby mi zasmakowała karmelizowana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sara miło, że Ci przypadły do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Shaday, lubię indyka, szkoda że jest tak mało popularny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pingwinka, cykoria ma dość specyficzny smak, jednak dzięki takiej karmelizacji, można uzyskać bardzo smaczną przystawkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Burczymiwbrzuchu, moje też raczej małe. W takiej postaci mnie bardziej smakuje niż na surowo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. to ciekawe co piszesz, ja się właśnie tej goryczki obawiam, kiedyś eksperymentowałam z tym warzywem i widocznie coś zrobiłam nie tak, bo goryczka została. dzięki za wskazówkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, mnie też w cykorii zawsze ta gorycz przeszkadzała, ten przepis zmienił całkiem mój stosunek do tego warzywka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect