środa, 7 września 2011

Boeuf Strogonow z kluseczkami


Boeuf Stroganow według źródła to popularne danie, w Polsce nazywane mianem Strogonow, poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak jak w innych krajach świata, u nas przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą. Jadłam już różne wersje, jednak najbardziej smakuje nam propozycja na Boeuf Stroganow z "Kuchni polskiej" z 1975 roku. U nas zawsze podawana z kluseczkami. 

500 g polędwicy
40 g oleju
20 g mąki pszennej
50 g cebuli
125 ml śmietany
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
50 g koncentratu pomidorowego
pieprz
sól
natka pietruszka

Polędwicę opłukać, pokroić w paski, cebule obrać i pokroić w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu około 3 minuty, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą, dodać koncentrat, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Posypać posiekaną natką pietruszki.

250 g mąki pszennej
2 jajka
woda
sól

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, posolić, dodać odrobinę wodę i wszystko razem wymieszać na gładką, niezbyt gęstą masę. Wodę zagotować w garnku, kłaść łyżką małe podłużne kluseczki na wrzącą, osoloną wodę. Gotować około 2 minut, wyłożyć na sito i przelać wodą, osączyć.

11 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie. Na pewno pyszne jest takie danie, a te kluseczki mnie przyciągają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, z kluseczkami jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myszo Droga, wiesz, ze ja jeszcze nigdy nie zabierałam się za to poważne danie - raz przeżyłam porażkę smakową( w restauracji) i od tej pory jakoś nie ciągnie mnie, ale jeśli ktoś wykonuje to sam, w domu, to zawsze jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyka gatunku, a ja jeszcze tego strogonowa nie robiłam, aż wstyd się przyznać:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kluseczki wyglądają bardzo apetycznie. :3 Z drugą częścią dania muszą smakować naprawdę dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluseczki na zdjęciu są rozgotowane. Tworzą jednolitą masę a nie oddzielne (w miarę) kluseczki, Takie nie mogą smakować. Trzeba dodać trochę więcej mąki.

      Usuń
  6. Slyvvia, jest pysznie, z kluseczkami najlepsze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Burczymiwbrzuchu, skoro nie, to polecam, świetnie pasują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewelajna, jak się ma przykre doświadczenia to czasem ciężko się przełamać. Może jednak dasz się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, jaki wstyd. Ja to dopiero mam zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Shaday, to idealne połączenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect