niedziela, 4 września 2011

śliwkowy wianuszek


Soczyste, kwaskowate śliwki zatopione w puszystym słodkim drożdżowym cieście. Śliwkowy wianuszek to pomysł na smaczny podwieczorek. To propozycja z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" 9/2002.

1000 g śliwek
50 g mielonych orzechów włoskich
75 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu

Śliwki przepołowić, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać je razem z orzechami, cukrem i cynamonem, dżemem oraz skórką z cytryny.


375 g mąki pszennej
50 g masła
1 jako
50 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
30 g drożdży
1/8 litra mleka
1 żółtko
1 łyżka śmietany 
50 g mielonych orzechów włoskich

Mąkę, roztopiony tłuszcz, jajko, cukry i sól umieścić w misce. Dodać rozdrobnione drożdże. Następnie dolać podgrzane mleko. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na długi prostokąt. Posypać resztą orzechów i rozprowadzić nadzienie śliwkowe. Zrolować dłuższą stronę i umieścić w natłuszczonej i posypanej mąką formie z wkładką w kształcie wianuszka. Wianuszek drożdżowy ponacinać nożem w ząbki. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na około 20 minut. Połączyć żółtko oraz śmietanę i posmarować wianuszek. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C, gdy upłynie połowa czasu, ciasto przykryć pergaminem. Po wyjęciu z pieca pozostawić w formie do ostygnięcia.

50 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pistacji

Podgrzać konfiturę wiśniową, przetrzeć przez sitko, po czym posmarować powierzchnię wianuszka. Wymieszać bardzo dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem i rozsmarować na warstwie konfitur i posypać posiekanymi pistacjami.

24 komentarze:

  1. Te wypływające nadzienie wygląda bardzo kusząco. Zapragnęłam takiego kawałeczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyvvia, mogę przesłać kawałek, bo to taka świeżynka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny wianueszek, jestem nim oczarowana, az mi slinka leci! ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Saro, miałam spore wątpliwości czy zaprezentować ten wianuszek, bo różni się od oryginału, ale jest smaczny więc zaryzykowałam. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny ten wianuszek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. no to faktycznie telepatia:))) cudne ciasto, ile śliwek! i pistacje! i konfitura! i powidła! na bogato:) pozdrowionka i uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana, dziękuję. Miło było jeść go rozkoszując się letnią pogodą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu bogactwo jesieni, przy cudnej letniej pogodzie. Pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziś już gdzieś widziałam wianuszek, ale Twój na prawdę zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I te pistacje na wierzchu, to jak subtelna kropka nad "i". Prawdziwe arcydzieło;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bazylia miło, że się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwino, pistacje rzeczywiście dobrze komponują się z całością. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny i pyszny wianuszek :) Juz zapisalam sobie przepis bo wyglada naprawde doskonale.

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Majka, witam u mnie i dziękuję. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Już sobie wyobrażam jak może smakować. Mam śliwki i muszę z nimi coś zrobić. Chyba się skuszę na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękne ciasto i kwiaty w tle.

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje ulubione drożdżowe;)ale takie go wianuszka nie jadłam,cudny;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Grażynko, pyszne to ciasto, radzę tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić ciastu ostygnąć, bo inaczej wypływają z niego soki przy krojeniu. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Asieja, kwiatki z ogródka mamy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Monisia, przyznam, że taki śliwkowy wianuszek, to pierwszy raz jadłam. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. cudowny wianuszek!
    p.s. podziwiam Cię za codzienne wstawianie pysznych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  22. Kaś a myślałam, że nikt się tego nie dopatrzy :) Dziękuję Ci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. prezentuje sie wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
  24. Dorota, dziękuję Co, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect