wtorek, 27 września 2011

karmelizowane figi z mascarpone i syropem klonowym


Świeże figi według źródła zawierają glukozę i fruktozę, pektyny, witaminy C i z grupy B oraz karoten, są bardzo bogate w sole mineralne. Figi występują w różnych odmianach, od ciemnofioletowych spożywanych na surowo, a jasnozielone suszone i sprasowywane, w której to postaci są najczęściej spotykane w handlu. Owoce przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Są podstawą produkowanego na południu Europy wina figowego. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy, która dzięki substancjom zawartym w bielmie ma lekko orzechowy posmak. Figi są świetne w sałatkach i deserach, na surowo, pieczone lub smażone w cukrze lub miodzie, idealnie łączą się z serami. Sposób na szybki deser to karmelizowane figi z mascarpone i syropem klonowym, przepis podpatrzony u Donny Hay. 


4 figi
250 g serka mascarpone
brązowy cukier
syrop klonowy

 
Serek wymieszać, aż będzie gładki. Przekroić figi na pół i płaską stroną zanurzyć w cukrze. Rozgrzać suchą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Ułożyć figi na patelni płaską stroną w dół. Smażyć do momentu, gdy cukier się roztopi i skarmelizuje. Na talerzach ułożyć figi i serek mascarpone polany syropem klonowym.

20 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na figi. Wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wielka jest moja zazdrośc, gdy nieustannie napotykam się na blogach na figi, tak cudownie podane jak tu.. a ja wciąż nie mogę ich w tym sezonie znaleźc w sklepach..

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam w domu figi i własnie szukam jakiegoś przepisu na nie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze fig w takiej postaci. Najczęściej jeżeli juz to suszone. :)
    Chętnie bym zjadła kawałeczek, bo ciekawa jestem jak samkuje figa w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, świetne... Ja tak tęsknię, bo u mnie fig jeszcze nie ma. Mam nadzieję, że jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurczę, świetny pomysł. :) Na pewno smakuje genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie! Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, bo to chyba najlepsze określenie dla takiego cudownego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  8. karmelizowane :> pyszne musiały być, chcę jeden kawałek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze nigdy nie miałam przyjemności z taką figą świeżą, w całości - pamiętam tylko z dzieciństwa te słodkie i suszone:) a taka karmelizowana i do tego z mascarpone to dopiero musi być pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Talvi, bardzo proszę, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Asieja, ja cieszyłam się bardzo, jak trafiłam na nie w sklepie, w małym miasteczku dostęp do takich smakołyków bardzo jest ograniczony :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwinna, mam nadzieję, że przypadły Ci do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Grażynko, karmelizowana figa jest niezwykle smaczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewelajna, na pewno... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu, dziękuję Ci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pingwinka, bardzo proszę, częstuj się!

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu, taka karmelizowana jest niesamowita w smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. W tym roku pierwszy raz jadłam figi świeże. W Twoim deserze musiały smakować cudownie! Następnym razem wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  19. Ivka, polecam karmelizowane, są pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect