poniedziałek, 5 września 2011

sałatka fasolowa z dressingiem z oregano i cytryny


Szybka, lekka sałatka przygotowana z dwóch rodzajów fasolki, słodkiej pieczonej papryki, marynowana w dresingu przygotowanego ze świeżego oregano, soku z cytryny i oliwy z dodatkiem czosnku. Sałatka fasolowa z dressingiem z oregano i cytryny, to przepis Sal Henley z książki "Gotuj i chudnij".

125 g fasolki szparagowej
200 g białej fasolki z puszki
100 g pieczonej papryki
1 czerwona cebula 
1 łyżka posiekanego oregano
1 ząbek czosnku
skórka starta z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Zagotować dużą ilość wody i wrzucić fasolkę szparagową, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty, fasolka powinna być ugotowana a jednocześnie chrupka. Osączyć na sitku. Fasolkę z puszki, opłukać i odcedzić. Cebulę pokroić w wiórki. Wymieszać drobno posiekane oregano z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku. Zalać dresingiem składniki, doprawić i zostawić do marynowania na 20 minut.

10 komentarzy:

  1. Lubię strączki. Świetna sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały dzień chodzi za mną ochota na jakąś zdrową i smaczną sałatkę :) pędzę do kuchni! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka szparagowa to niezmiennie jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo apetyczna sałata ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia jak lubisz, to by Ci zasmakowała taka sałatka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Russkaya, ciekawa jestem, czy przypadła Ci do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Shaday, mnie też bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa sałateczka i bardzo smakowicie wygląda na Twoich zdjeciach:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fasolkę to ja tak, tak, tak - uwielbiam - pod każdą postacią:))) ale mi zrobiłaś smaka:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, bardzo dziękuję, nam przypadła do gustu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu skoro jesteś fasolowa dziewczyna, to polecam. Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect