codzienność

niedziela, 3 lipca 2011

tort makowy z wiśniami i kremem kawowym


Tort makowy z wiśniami i kremem kawowym dla Wyjątkowej Osoby. Przepyszny tort z masy makowej, dzięki nasączeniu kawą i likierem wiśniowym jest aromatyczny i soczysty. Boki posypane posiekanymi orzechami włoskimi a kwaśne wiśnie dodają smaku i przełamują słodycz masy kawowej. Przepis na ten tort znalazłam w Kwestii Smaku i cytuję za autorką.

850 g masy makowej z bakaliami  
4 łyżki kaszki manny  
6 jajek 

Tortownicę o średnicy 21 centymetrów posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175° C. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem około 7 minut. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec dzień wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.

4 łyżki likieru wiśniowego
1/3 szklanki zaparzonej kawy
1 łyżka cukru
1 szklanka powideł wiśniowych
1 szklanka kandyzowanych wiśni
250 ml śmietany do ubijania
2/3 szklanki cukru pudru
500 g sera mascarpone
5 łyżek zaparzonej kawy
orzechy włoskie

Zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów nasączenie należy odpowiednio ograniczyć. Pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie. Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

20 komentarzy:

  1. Tort wygląda wspaniale! Boskie połączenie smaków, mmmm :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Troszkę rozklepany, ale takie pyszności zjadłabym nawet rozgniecione na płasko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham torty z konfiturami :)))!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana, dziękuje i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pinkcake, torty to nie jest moja specjalność, powiem więcej bardzo trudne zadanie do wykonania. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Burczymiwbrzuchy, połączenie wszystkich składników w tym przepisie jest doskonałe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bazylia, konfitura wiśniowa i świeże wiśnie świetnie pasują do masy makowej i kremu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie !!
    uwielbiam masy z mascarpone, są delikatne i maja niepowtarzalny smak, jeszcze w połączemiu z wiśniami musi naprawde wysmienicie smakowac !

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusisz! (kochamy torty makowe!)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewa, połączenie wypada super. Było pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Just-great-food, i o to chodzi. Pozdrawiam Was serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowny!!! a ja właśnie szukam przepisu na urodzinowy tort. Ten nadaje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To ostatnie zdjęcie jest takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. DaisyDukes, ten też był tortem urodzinowym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Zauberi, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Amber, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. założę się że Wyjątkowa Osoba była wyjątkowo zachwycona tym cudnym tortem, po prostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu, zważywszy na to że z tortami jestem nieporadna, to się podobał. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect