czwartek, 28 lipca 2011

ciasto jogurtowe z borówkami


Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania ciasto jogurtowe z borówkami. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest wilgotne.

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 ml jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
100 g oleju
1 szklanka borówek

Nagrzać piekarnik do 180° C, keksówkę wysmarować masłem. Do miski przesiać mąką, zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt i aromat migdałowy i wymieszać. Dodać suche składniki, dokładnie ucierając ciasto, by pozbyć się grudek. Dodać olej i wymieszać. Na końcu dodać borówki oprószone mąką i delikatnie rozprowadzić je w cieście. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec około 60 minut do czasu, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy, bez przyczepionych okruszków. Po wyjęciu z piekarnika, na około 5 minut pozostawić ciasto w formie, po czym przełożyć do ostygnięcia na kratkę. 

 

26 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego typu ciasta;) Z borówkami na pewno jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym teraz kawałek na II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj jadlam podobne...i niebo w gebie..:)zwlaszcza, ze jadlo sie w dobrym towarzystwie:) z babcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, a ja mam w lodówce prawie 0,5kg borówek:) I już wiem co z nimi zrobię:)
    Pozdrawiam
    Asiek

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwino, takie szybkie też bardzo zawsze przydają mi do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Anno, polecam też na podwieczorek, bo wykonanie ekspresowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznydom, towarzystwo jest najważniejsze, wtedy wszystko lepiej smakuje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiek, w taki razie polecam, z borówką świetnie smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. częstuję się wirtualnie kawałeczkiem, bo wygląda przepysznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, częstuj się bardzo proszę!

    OdpowiedzUsuń
  11. już ze zdjęcia jakby mówiło :"zjedz mnie!"

    OdpowiedzUsuń
  12. Paula, miło :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota! Uwielbiam ciasta na jogurcie. Są super mięciutkie, wilgotne i pyszne :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Majana, faktycznie jogurtowe ciasta wychodzą bardzo wilgotne. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne na taki deszczowy dzień, jak dziś.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Agnieszko, może choć jutro na chwilkę wyjdzie słonko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wilgotne ciasto borówkowe, do tego pięknie wygląda - słodkie letnie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Burczymiwbrzuchu, smakowałaby bardziej, gdyby jeszcze słonko świeciło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda pysznie :) mam cały krzaczek borowek amerykańskich. Zrobię dzisiaj domownikom niespodzianke :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wiedźma, to będą mieli miłą niespodziankę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. haha :) kamilo, ja nie umiem piec, tzn może i umiem, ale nigdy nie piekłam :D co najwyżej kilka placków i jakieś torty i tak się wczoraj cieszyłam, że robię to ciasto i sobie śpiewałam, tańczyłam po kuchni, ze zapomniałam dodać...oleju:D wiec w istocie mieli niespodziane :D dzisiaj robie jeszcze raz :) i olej dodałam :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Wiedźma, w takim razie dziś trzymam kciuki, musi wyjść. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. HA :) udało się :) jest pyszne, delikatne, leciutkie, puszyste i mniam mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wiedźma, ależ się cieszę, że smakuje! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  25. Jest niesamowicie szybkie, proste i pyszne ;) i nie trzeba miec dużo składników. Jedyne czego nie miałam w domu to jogurt, po który musiałam skoczyć :) to będzie mój numer jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wiedźma ale super, że smakowało! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect