sobota, 30 lipca 2011

ciastka maślane z borówkami amerykańskimi


Delikatne i kruche ciastka maślane z borówkami amerykańskimi. Owoce są nie tylko smaczne, według źródła mają też duże wartości odżywcze. Są bogate w cukry, kwasy oraz sole mineralne, pektyny, witaminy. Przepis na ciastka z programu "Wakacje Billa".

250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
125 g śmietany
85 g borówek amerykańskich

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200° C. Wyłożyć blachę pergaminem. Zmiksować w malakserze mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na kosteczki i miksować, aż wszystko z grubsza się połączy. Przełożyć ciasto do miski i za pomocą noża wymieszać z jajkami i śmietaną. Rękoma delikatnie wymieszać z obtoczonymi w mące borówkami. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką deskę. Rozpłaszczyć rękoma na placek o średnicy 15 centymetrów. Przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Wyłożyć na blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut na złoty kolor. Podawać gorące.

10 komentarzy:

  1. Z chęcią zjadłabym takie ciasto :)
    Wyglądają bardzo apetycznie, przepis zapisuje i z chęcią skorzystam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze borówek w tym roku, ale kawałeczek takiego ciacha to bym zjadła nie jeden:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. och jakie piękne...i do tego zdrowe...ja chcę.jaaaa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kass bardzo proszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu a do tego ciacha Twój napój. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzcinowisko proszę się częstować. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. To pierwsze zdjecie jest niesamowicie apetyczne, juz porywam kawaleczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga, bardzo proszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham jagodzianki, więc prędko pokochałabym Twoje ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Burczymiwbrzuchu, myślę, że to prawda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect